Slik løser du pengekranglene med kjæresten

Hva gjør du når partneren bruker tusener på frisør i måneden, mens du selv er mye mer sparsommelig? Luksusfellen svarer.

Diskusjon om penger er ganske vanlig i parforhold. I følge en amerikansk undersøkelse er pengekrangel det som fører til aller flest skilsmisser.

P4s Radiofrokost ba lytterne om å fortelle hva som irriterer dem mest med partnerens pengebruk, og fikk Silje Sandmæl og Hallgeir Kvadsheim fra Luksusfellen til å prøve å løse floken.

Her er tre av lytternes pengefloker:

1. «Frisørutgifter på 2000 pr måned, mot min evigvarende hårklipper til 499,-». Hilsen Geir (38)

- Frisørutgifter må kvinner få lov til å ha. Bare tenk på hvor mange tusen kroner menn bruker på duppeditter, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Luksusfellenekspertens svar på hvordan man bør løse slike floker er å dele forbruket inn i «mine penger» og «våre penger»

- Opprett en felleskonto, hvor dere putter på et likt beløp eller i forhold til inntekt. Og så går det til fellesutgifter: Gaver, mat og klær. Og så har man egne lommepenger igjen, som man kan bruke på frisør eller kjøpe et ekstra par ski, sier Sandmæl.

2. «Det som irriterer meg mest, er når datteren vår, som ikke har respekt for penger, har moren sin rundt lillefingeren.» Hilsen mann

- Nordmenn er for slepphendte, og gir barna penger når de trenger det. Jeg tror færre havner i luksusfellen om foreldrene er flinke til å gi barn ansvar og gir barna lommepenger som de må disponere selv, mener Sandmæl.

Foreldre har et utrolig viktig ansvar ikke bare på leggetider og bordvaner, men også når det kommer til økonomi, mener Luksusfellenekspertene.

Og til slutt, noe som kan virke som et ikke-problem:

3. "Jeg er singel. Ingen kjeft å få når jeg bruker penger på mustangen min." Lars

Men er det slik at single mennesker kan legge til seg økonomiske uvaner, som kan skape trøbbel når man senere får seg kjæreste?

- Det er veldig mange, spesielt unge menn som trenger hjelp fra Luksusfellen, fordi de har uvaner som til fikk da de var single, og som de nå sliter med å bli kvitt i forholdet, sier Kvadsheim.