Jon Niklas Rønning forteller deg hvordan vinterferien egentlig blir

– Hytta er en vaskeekte nordmanns drøm, trettito kvadrat, uten vann eller strøm, synger komikeren i sin «hyllest» til ferieklare nordmenn.

P4 og Michael Direktes komiker Jon Niklas Rønning avslører hvordan hyttelivet i vinterferien vil arte seg.

– Vi nordmenn har en tendens til å hylle det spartanske hyttelivet, men er det egentlig så idyllisk som vi tror, spør Rønning.

Sammen med Trond Hanssen har han skrevet den ærlige oppsummeringen av nordmenns hyttevaner i låta "Hipp hurra for vinterferie"

Ærlig versjon
I den rykende ferske visen, tilegnet ferieklare nordmenn, deler komiker Jon Niklas Rønning selvironisk fra egne hytteerfaringer:

«I skiboksen har du åtte par ski
Selvfølgelig helt forgjeves fordi
du ser etter fire-fem timer i kø
at på fjellet så er det ikke fnugg av snø»


Rønning selv er oppvokst som hyttemann, men stusser samtidig over nordmenns trang til å oppsøke de små tømmerkoiene, åtte timer unna byen, for å parkere og gå i timevis på truger til den enkle hytta.

– Det er litt skamfullt, jeg føler meg ikke som en ekte nordmann hvis jeg ikke bruker ferien til å rense løv fra den frosne takrenna eller sparkle vinduskarmer, sier Rønning.

HØR SANGEN: Jon Niklas med hyllest til single på valentinsdagen

Ikke fyr i peisen
Rønning og Hanssen skildrer mange av de klassiske utfordringene ved hyttelivet.

– Man har kjøpt deilig mat, men glemt stekesmør. Det er iskaldt, veden er klissvåt, ungene krangler og det er mer sørpe enn skiføre, sier Rønning.

«Brønnen er frosset, du må smelte noe snø
Men lighteren er borte og peisen er død»


– Som alltid må man ty til å spille spill. Drømmen om å lese bøker og slappe av i solveggen blir sjelden en realitet, sier Rønning.

«Din drøm om å lese Jo Nesbø i fred
Må vike for sparkling og hugging av ved»


Storbyferie vs. hytteliv
Selv om han er oppvokst som hyttemann, har Rønning de siste årene prioritert å reise til storbyen Budapest. Der går samtalen livlig om nordmenns kuriøse trang til å feriere på hytta.

– Jeg prøver å forklare mine sjokkerte ungarske venner hvorfor vi nordmenn insisterer på å jobbe halve ferien med å fikse ting på hytta, framfor å nyte livet på en italiensk fortausrestaurant. Mange synes nok vi er et kuriøst og snodig folkeslag, sier han og ler.

HØR SANGEN: Jon Niklas Rønning synger «Eirik Jensens vise»

Siste år på hytta
Rønning og Hanssen håper folk vil kjenne seg igjen i hyttetur-sangen. Og den herlige vinterferie-harselasen avslutter faktisk med et lite framtidspek. For hytteturen slutter, ifølge sangen, på ganske dramatisk vis:

«Du brant ned hytta, fikk penger fra If
og neste år drar du til Tenerife»


Hva synes du om vinterferie-sangen? Diskutér i kommentarfeltet på Facebook.