Finlandshette eller Balaklava?

Uansett hva du velger å kalle det, er dette hodeplagget Kjetil Hugins beste tips for å kunne stå på ski i kulda uten at øra faller av.

KULDETIPS: Finlandshette eller Balaklava. Uansett hva du velger å kalle det, er det Kjetils beste kuldetips om du skal stå på ski i kulda i dag.  Foto: NTB scanpix
KULDETIPS: Finlandshette eller Balaklava. Uansett hva du velger å kalle det, er det Kjetils beste kuldetips om du skal stå på ski i kulda i dag. Foto: NTB scanpix

Skal du ut på ski i bakken i dag, men kvier deg for kulda?

Vår skientusiast Kjetil Hugin har et godt råd.

- Ett av de beste tipsene for å holde varmen er en god gammeldags Finlandshette under skihjelmen, sier Kjetil.

Hvorfor kaller vi det Finlandshette eller Balaklava?

Kjetil vet svaret.

- Det er et sted på Krim som heter Balaklava, og under krimkrigen klippet soldater hull til øyne og nese i sokkene sine for å holde på varmen. Derfor kalte de det for Balaklava. Så var det finnene som var i krig hundre år senere, og der var det også kaldt. Da fikk de hjelp av oss nordmenn, så vi strikket Finlandshetter og sendte de til Finland. Derfor har vi kalt det finlandhetter siden, forteller Kjetil.


- Ingen tullehistorie
I følge Kjetil er finnene ikke glade for at vi i Norge kaller det Finlandshette, så den finske ambassaden har faktisk flere ganger sendt brev til blant annet norske avisredaksjoner og sagt at de må slutte å kalle det dette fordi finnene er så lei av å bli beslektet med bankranere.

Og vet du hva det heter i Sverige? Der heter det ranerlue, humrer Kjetil.

Uansett hva man velger å kalle det, dagens beste kuldetips om du skal stå på ski i dag altså.

Hør hele skirapporten og historien om Finlandshetta øverst i saken.