Hør P4 nå

Nyheter

Bart
Foto: Shutterstock

Lar barten gro i Movember

Fra i dag og ut hele november skal menn la barten gro. Gjør klart for Movember.

Publisert 01.11.2011 06:47 av Thomas Sommerset. Foto: Shutterstock

Det er den internasjonale bevegelsen Movember, som nå også er etablert i Norge, som oppfordrer til å la barten vokse i en måned.

 

Målet er økt fokus på herresykdom, og spesielt prostatakreft.

 

-Jentene har jo sin rosa sløyfe. Det er sagt at en av 12 kvinner får brystkreft. En av åtte menn får prostatakreft, og tre menn dør hver dag i Norge av prostatakreft. Dette er et tema som menn prater altfor lite om, sier en av initiativtakerne Geir Bjørlo.

 

Stor tro på bartestuntet

Movember skal samle inn penger til forskning i håp om at prostatakreft kan oppdages tidligere, og at flere skal bli friske.

 

-Tidlig diagnose er svært viktig, sier Bjørlo til P4 Nyhetene. Han har stor tro på effekten av bartestuntet:

 

-Gjennom denne kampanjen får vi fokus på det, for i snitt vil den som er med og lar barten gro ha den samtalen 60 ganger i løpet av måneden

 

Preger hele byer

I fjor ble det anlagt 450.000 barter og samlet inn like mange kroner på verdensbasis.

 

Målet er å få med like mange som i Australia.

 

-I Sydney er det så mange som har bart i november at det preger hele byen. Vi er ikke der ennå, men kanskje om ti år, sier Bjørlo.

 

Prostatakreft er den vanligste kreftformen blant norske menn, og hvert år er det over fire tusen menn som får diagnosen.

Kommentarer

Si din mening i kommentarfeltet. Vi ønsker stor takhøyde og delte meninger, basert på normal folkeskikk, god tone, innenfor norsk lov og pressens etiske regelverk.Husk at du kommenterer under fullt navn og at vi forbeholder oss retten til å redigere bort innlegg som er upassende.

 

Nyheter fra P4

 • Skal undersøke ulykkesstedet

  Politiet skal utføre tekniske undersøkelser for å finne årsaken til dødsulykken i Namsskogan i Nord-Trøndelag i dag.
 • Trusselbildet fortsatt alvorlig

  Trusselsituasjonen i Norge er fortsatt er alvorlig, men faren er noe redusert i forhold til trusselen som ble presentert torsdag forrige uke.
 • Livløs person i Drammenselva

  Tilstanden er kritisk for en 50 år gammel mann som ble funnet livløs i elva ved Drammen camping tidligere i ettermiddag, det melder NTB
 • -Situasjonen er svært alvorlig

  - Den dødelige ebola-epidemien i Vest-Afrika er det verste utbruddet av viruset noensinne, og situasjonen er nå svært alvorlig.
 • Nederland ber Ukraina stanse kamper

  Nederlands statsminister Mark Rutte ber Ukraina innstille alle kamphandlinger i nærheten av stedet der et malaysisk passasjerfly krasjet.