Eksklusivt med Gary Moore

Norgesvenn og gitarhelt Gary Moore bruker ikke å gjøre intervjuer når han er på turné, men i sommer gjorde han dette ene unntaket.

 Foto: Lise Åserud / SCANPIX
Foto: Lise Åserud / SCANPIX

P4 møtte Robert William Gary Moore (56), som var plateaktuell i mai, og for tiden er på tuné. Vi møtte ham i forbindelse med konserten på festivalen Canal Street i Arendal i juli.

 

Til P4 forteller han om karrieren sin, oppveksten i Nord-Irland og hvordan han ble interessert i musikk helt fra starten.

 

Lidenskapen for blues ble skapt på samfunnshuset på lørdagskveldene Belfast, og det var faren som satte han på rett spor. I år er det 50 år siden han debuterte på scenen.

 

Voldelig oppvekst

 

Selv om bluesentusiasmen var stor i Belfast, var det tøft å vokse opp under forholdene i Nord-Irland.

 

- Var du på en pub en kveld sto det ofte folk utenfor som ventet på å banke deg opp bare for å ha noe å gjøre. Så du måtte virkelig være glad i musikk for å tore å gå ut, hvis du skjønner hva jeg mener. Jeg var aldri den som sloss med folk, jeg dro bare for å høre på bandene, sier Moore.

 

Fant gitaren

 

Det tok en stund før han fant sitt instrument, og forsøkte seg på piano før gitaren trollbandt ham.

 

- Jeg var ubrukelig på piano. Da jeg var ti år kom min far hjem en fredagskveld og spurte om jeg ville spille gitar. Neste morgen tok han meg med til en venn som solgte oss en billig gitar. Etter at han viste meg et A-grep så gikk det av seg selv, forteller han.

 

Ifølge han selv er han en beskjeden mann som ikke liker å søke etter oppmerksomhet. At han omtales som gitarhelt vil han ikke høre snakk om.

 

- Jeg er ingen helt

 

- Du skulle sett den " helten" jeg er hjemme på kjøkkenet om morgenen når jeg vasker tallerkener og skal følge ungene mine til skolen, så ville du nok ikke sagt det, sier han og fnyser.   

 

- Jeg føler meg ikke som noe helt, jeg føler meg bare som en musiker.

 

Gary Moore røper også en aldri så liten hemmelighet om hans største kassasuksess " Still Got The Blues".  

 

DU KAN HØRE HELE INTERVJUET TIL HØYRE FOR DENNE ARTIKKELEN.