Facebook kan gjøre deg syk

Mange er i ferd med å bli utbrente av all den sosiale nettverksbyggingen.

 Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Fenomenet nettsamfunn har eksplodert fullstendig, og mange opererer i så mange forskjellige nettsamfunn samtidig at man, særlig i USA, har begynt å snakke om " social networking fatigue", skriver Aftenposten.no.

 

Helt hekta

Dette slår ut som en utmattelse av det å opprettholde så mange sosiale nettverk på en gang, sier SINTEF-forsker Petter Bae Brandtzæg til avisen. I begynnelsen kan det føles som en slags besettelse, og man blir hekta. Til slutt blir det for rett og slett for overveldende og tidkrevende for mange. 

 

Måtte begrense kontakten

- Det var morsomt i starten, men så ble det så tidkrevende. Jeg byttet design på sidene i stedet for å gjøre lekser, sier 15 år gamle Stephanie Chow fra San Francisco til San Francisco Chronicle. Hennes storesøster Tiffany har også opplevd påkjenningen av nettsamfunnene.

De har begge sett seg tvunget til å endre nettvanene sine, og meldt seg ut av mange sosiale nettverk. De så det som nødvendig å begrense kontakten til nære venner og bekjente.

 

Farlig i starten

Nordmenn har også fått fullstendig Facebook-feber, men for mange av dem som melder seg inn og lager en profil i Facebook har gjerne flere profiler i andre nettsamfunn. Eksempler på disse kan være MySpace, Blink, Nettby og Biip.

Selv om nettsamfunn er et relativt nytt fenomen her hjemme, er verd å merke seg at det også er i starten at faren for overanstrengelse er stor, mener Petter Bae Brandtzæg.

 

Ifølge Forbruker.no har Facebook vokst med svimlende 2600 prosent på fire måneder.  Brandtzæg tror den ekstreme bruken er de unges trang etter å være flere steder på en gang, og at et nysgjerrigheten på et nytt fenomen fortsatt er stor.