Jostein (23) hadde ubetalte regninger på 100.000 kroner på én uke

- Hva tenker du med?

Jostein Lunde (23) fra Fredrikstad jobber som truckfører, er deltidspappa for sønnen Storm (3) og har en nettoinntekt på 22.000 kroner i måneden.


Se video i vinduet ovenfor!

Innså at han trengte hjelp
Han sliter med å ta riktige økonomiske avgjørelser, og nylig skjedde det noe som fikk ham til å innse at han trengte hjelp.

- Den dagen jeg fikk knekken, var da jeg åpnet regninger for 100.000 kroner. Da var det tre dager siden jeg hadde åpnet postkassen sist, og da satt jeg egentlig bare her i sofaen og tittet i veggen. Og jeg tenkte «hva gjør jeg nå?», forteller 23-åringen.

Han så ingen annen utvei enn å henvende seg til «Luksusfellen» på TV3.

- Jeg har begrenset med midler, og føler at jeg ikke klarer å ta tak i det selv. Det er så mye. Jeg har ikke kontrollen, og det er dét jeg trenger hjelp til.

Saken fortsetter under bildet
luksusfellen2
BLAKK: Jostein Lunde (23) innrømmer at mye av pengene går med til øl og reiser. Foto: TV3

Ofte på byen
Lunde innrømmer at han ofte er på byen med guttegjengen, i tillegg til at han er ute og reiser omtrent hvert halvår. 

Nå sitter han med ubetalte barnehageregninger for de siste fire månedene på mer enn 12.000 kroner, i tillegg til blant annet ubetalt husleie og manglende avdrag på billånet. Totalt anslår han gjelden til å være rundt 200.000 kroner.

- Du gjør det rett og slett litt for vanskelig. Du tok opp et billån som du betjente i én måned, og etterpå har du ikke hatt muligheten til det, sier du. Du røyker, og det er vel 1000-1500 kroner i måneden. Hadde du i tillegg gått én gang mindre på byen hver måned, så hadde du hatt de 2500 kronene, sier «Luksusfellen»- ekspert, Hallgeir Kvadsheim.

- Jeg har vært...jeg er dårlig på å prioritere, svarer 23-åringen.


Saken fortsetter under bildet
luksusfellen
KJEFT: Psykolog Cecilie Lynum og økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim er ikke nådige når det gjelder 23-åringens økonomiske prioriteringer. Foto: TV3

Skulle betale videre
Noe senere konfronterer Kvadsheim Lunde med at han flere ganger har fått penger på konto fra barnemoren, som skulle gå til å betale barnehageregningene.

- Du har altså fått halvparten, som hun tenkte at du skulle betale videre. Det har du ikke gjort, det har du ikke fortalt oss. Har du fortalt henne det?

- Nei

- Hvorfor ikke? Hva tenker du med?

Kvadsheim skal nå prøve å få økonomien til 23-åringen på rett kjøl.

- Du må sørge for at i hvert fall noen regninger blir betalt. Da snakker jeg om husleie og da snakker jeg om barnehageutgiftene. Du risikerer, hvis du fortsetter sånn, å stå uten tak over hodet - i tillegg til at Storm ikke har barnehageplass. Er det dét du vil, spør Kvadsheim bryskt.

Hvordan det går med Jostein, kan du se på TV3 onsdag klokken 20.30.