Time's up – i år blir den røde løperen svart

«It's time to do something about it.»

HANDLINGSPLAN: Reese Witherspoon er en av kvinnene bak handlingsplanen mot trakassering «Time's up». Foto: AP
HANDLINGSPLAN: Reese Witherspoon er en av kvinnene bak handlingsplanen mot trakassering «Time's up». Foto: AP

Flere store stjerner, som blant annet Eva Longoria, Reese Witherspoon og America Ferrera har nå gått sammen om handlingsplanen «Time's up». Målet er å forberede lovverket for å endre ansettelsesavtaler og bedriftspolitikk.

I følge NRK har kvinnene sett seg lei av systematisk trakassering både i egen bransje og blant arbeidere over hele landet og har derfor slått seg sammen med ledende likestillingsadvokater og forkjempere. 

Mulig å straffe
I følge lovverket skal det blant annet være mulig å straffe firmaer som tillater gjentagende trakassering av sine ansatte. Det skal heller ikke være innafor å be ansatte skrive under på avtaler med taushetsplikt som hindrer dem i å si fra om uønsket oppmerksomhet– og oppførsel. 

«The clock has run out on sexual assault, harassment and inequality in the workplace. It's time to do something about it», står det på handlingsplanens nettside timesupnow. Videre står det at 1 av 3 kvinner mellom 18-34 år har blitt seksuelt trakassert på jobb. 71% av disse kvinnene sa at de ikke rapporterte det. 

Saken fortsetter under bildet.
timesup
TIME'S UP:America Ferrera, kjent fra blant annet serien «Ugly Betty», er en av kvinnene bak handlingsplanen Time's up. Foto: AFP


Rettshjelpsfond
Planen de har lagt fram inkluderer også et retthjelpsfond på mer enn 100 millioner kroner som skal administreres av Det nasjonale rettssenteret for kvinner. Fondet skal hjelpe underpriviligerte kvinner i andre arbeidsgrupper til å kunne beskytte seg mot seksuell trakassering og de eventuelle farene ved å rapportere. 

«No more silence. No more waiting. No more tolerance for discrimination, harassment or abuse.», står det på nettsiden under et brev initiativtakerne har skrevet. 

Sort på rød løper
The New York Times melder at blant andre 300 skuespillere, regissører, skribenter og produsenter står bak initiativet til handlingsplanen «Time's up». Flere skriver også under oppropet på nettsiden til kampanjen. 

Det flommer over av støtteerklæringer til «Time's up» på sosiale medier, og det vil trolig bli mer oppmerksomhet under Golden Globe–utdelingen 8. januar. Initiativtakerne har nemlig oppfordret kvinner som skal gå på den røde løperen om å snakke om temaet og å kle seg i svart.