0:00 | 2:09
For å unngå depresjon bør du sørge for å ikke gå inn i høsten uten ha opplevd skikkelig sommer. Det mener professor Bjørn Bjorvatn, ved institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen.

- Jeg tror de fleste ønsker sol og varme for å lade batteriene. En dårlig sommer påvirker oss. Vi blir i dårlig humør og synes det har vært litt kjipt, sier Bjorvatn til P4.

Sommeren 2015 har vært grå, trist og våt. Vi har klaget mer enn noen gang på det dårlige været. Vi kan ende opp med å dra med oss det dårlige humøret inn i høsten.

- Flere tror nok at det har en viss betydning hvis det har vært en dårlig sommer. At man lettere ser negativt humør. Det som kalles vinterdepresjon er hyppigere dersom det har vært en dårlig sommer, mot gode sommere slik som i fjor. Men hvis det nå blir en varm og god august kan dette bildet endre seg, sier Bjorvatn.

Artikkelen fortsetter under bildene
paraply
REGN: En paraply ligger på bakken mellom fotballbanene på Ekebergsletta i Oslo under første kampdag i Norway Cup 2015 søndag som et symbol på årets sommer. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
regn
REGN: Personer med paraplyer på operaen i Oslo, sommeren 2015. Foto: NTB scanpix
Bjørn Bjorvatn
EKSPERT: Professor og søvnekspert Bjørn Bjorvatn mener det kan være lurt å reise til sydligere strøk for å få sol og varme før høsten kommer. Foto: Universitetet i Bergen

Men det er ikke noe som tyder på at august kan redde vår dårlige sommer. I følge statsmeteorolog Elbjørg Moxnes er sommeren 2015 over. 

- Det ser ikke så lovende ut for Norge den kommende tiden. Det blir et par dager med sol i Nord Norge, men så forsvinner den varmlufta også. Så da ser det ikke så lovende ut hvis man skal ha 25 grader og sol, sier statsmeteorolog Elbjørg Moxnes.

LES OGSÅ: Sommeren 2015 er avlyst - også august blir dårlig

Bør man nå finne seg noe sol av helsemessige årsaker?

- Har man mulighet vil jeg anbefale å søke sol og varme. Hvis man vanligvis er plaget av høstdepresjoner og vinterdepresjoner vil en uke i syden være veldig gunstig sier Bjorvatn.

Flere kanaler