Denne helgen er det klart for "Hagefugltellingen 2017". Det er Norsk Ornitologisk Forening (NOF) som er ansvarlig for tellingen, men alle er invitert til å delta.

Alle fugler...
Det er cirka 400 000 nordmenn som gir fuglene mat på vinteren.

- Mange blir så knyttet til fuglene på brettet at de gir dem navn, sier Morten Ree i NOF til P4.

Har du fugler i hagen eller på terrassen kan du også være med på tellingen. Alt du trenger å gjøre er å telle antall fugler du observerer rundt huset ditt i løpet av lørdag eller søndag og rapportere de inn på fuglevennen.no. I løpet av helgen regner NOF med å registrere 350 000 fugler fordelt på mange forskjellige arter.

Kjøttmeis
Her er fugleartene det ble registrert flest av i 2016.

1. Kjøttmeis
2. Gråspurv
3. Blåmeis
4. Gulspurv
5. Pilfink

Kjøttmeisen er også den arten med størst geografisk utbredelse.


Rype og gråmåse
Men, betyr det at Kjøttmeisen er den fuglen det finnes flest av i Norge?

- Det er ikke så enkelt å svare på det. Det finnes mange Gråmåser og Ryper også, men de blir ikke fanget opp på disse tellingene, svarer Ree i Norsk Ornitologisk Forening.

Hagefugltellingen foregår ved at man noterer alle fugler som blir sett på fuglebrettet og rundt foringsplassen på en dag. Det skal noteres det høyeste antall man ser på en gang av hver fugleart. 

Ser man fugler som flyr over nærområdet, evt. andre observasjoner gjort under tellingen kan det også noteres. Det samme gjelder de pattedyr som måtte dukke opp, som blant annet ekorn og rådyr. Tellingen av fuglene skal legges inn på hjemmesiden til Fuglevennen.
Flere kanaler