MALERISK: Himmelen over Lillestøm en januardag i 2017.
MALERISK: Himmelen over Lillestøm en januardag i 2017. Foto: P4
0:00 | 1:40
Har du noen gang stirret på den rosa himmelen og sagt – Se, så vakkert! Det er R-O-S-A! Og fått til svar fra sidemannen: – Det er forurensning som gjør den rosa, bare så du veit det!

Vi synes det hadde vært fryktelig trist hvis rosa himmel = forurensning. Vi bestemte oss for å finne svaret en gang for alle, og ringte en ekspert - TV2s vær-sjef Eli Kari Gjengedal.

Tynne skyer
– Disse vakre fargetonene kommer frem på to tidspunkt - på morgenhimmelen, og på ettermiddags-/kveldshimmelen. Da er sola i ferd med å gå opp eller ned i horisonten. Vi får da en veldig stor vinkel i brytningen av sollyset, forklarer Gjengedal.

– De siste ukene har vi ofte hatt et slørtynt skydekke, som inneholder store mengder iskrystaller. I disse krystallene blir sollyset brutt, og da oppstår det et vidunderlig vakkert  rosa lys - mer kanskje mot oransje på kvelden.

Jo større brytningsvinkel, dess mer rødt og rosa - jo mindre, dess mer blått.

Kan være forurensning
– I de store byene i verden der smog er et problem, har de ofte fantastisk soloppganger/solnedganger. Da kan det ofte skyldes forurensning i skylaget, opplyser Gjengedal.

– Men det vi ser av rosa himmel på Østlandet nå, er nok god, gammeldags kombinasjon av tynne skyer og stor brytningsvinkel.

Hør praten med Eli Kari i lydfilen over.

Del ditt fineste rosa-himmel-bilde i kommentarfeltet på Facebook! Skriv gjerne når og hvor det er tatt.

Flere kanaler