JULEBAKST: Nordmenn mener at julekaker er viktig for å komme i julestemning.
JULEBAKST: Nordmenn mener at julekaker er viktig for å komme i julestemning. Foto: Shutterstock
Julekaker er nesten like viktig for julestemningen som musikk! Og på samme måte som vi må ha den "rette" julemusikken for å komme i julestemning, så må vi ha de "rette" julekakene.

Men hvilken julekake er folkets favoritt? Det har Respons Analyse forsøkt å finne ut av på oppdrag fra Melange.

Det enkle er fortsatt det beste
Den mest populære julekaken i Norge er den tradisjonelle pepperkaken, viser undersøkelsen. 47 prosent av oss har den som favoritt.

pepperkaker
PEPPERKAKER: Nordmenn mener at pepperkaken er aller best! Foto: NTB scanpix

Krumkakene følger hakk i hæl med 45 prosent. Den er kvinnenes favoritt. Mens de yngste (mellom 16 og 34) har smultring som sin favoritt julekake.

I andre enden ser det ut til at tiden har løpt fra både goro og fattigmann. De gamle, men kanskje ikke lenger så gode, julekakene er bare favoritter hos 9 prosent av befolkningen.

Ungdom baker mer
Overraskende nok er det de yngste som baker mest til jul, viser undersøkelsen. Hele 85 prosent av de yngste sier at de baker til jul, mens bare 67 prosent av de eldste gjør det.

– Det er gledelig å se at bakegleden videreføres til nye generasjoner, og vi vet at mange inspireres av unge ”up and coming” bakebloggere. Likevel svarer hele 9 av 10 i undersøkelsen at de heller vil bake med en ”bestemor” enn en matblogger, sier Joakim Ø. Antonsen, markedssjef for Melange i Mills DA. 

bake til jul
BAKEGLEDE: Tradisjonen om å bake til jul er overført til nye generasjoner! De yngre baker mest, viser undersøkelsen. Foto: Shutterstock

57 slag?
Det er tradisjon fra gammelt av at det skal være sju slag på kakefatet, og derfor tror kanskje mange at det bare finnes sju sorter. 

Men det stemmer ikke. Melange har kartlagt norske julekaker, og funnet så mange som 57 forskjellige sorter julekaker.

Hvilken er din favoritt?

Flere saker

NRK har fått mange klager etter id-sending NRK har fått tilsendt mange klager etter gårsdagens id-sending. Mandag 25.05 2020
Flere kanaler