BRØDRE: Studien avslører blant annet at søsken bruker svært ulik tid på lekser i ungdomstiden.
BRØDRE: Studien avslører blant annet at søsken bruker svært ulik tid på lekser i ungdomstiden. Foto: Shutterstock
En ny studie viser at hvilken plass du har i søskenflokken har betydning for hva slags karriere du får.

To svenske og én amerikansk forsker har gått gjennom store mengder svensk data, der de har sammenlignet rekkefølgen i søskenflokken med hva slags type jobb personene har nå.

24 prosent mer sannsynlig
Det er kun tatt utgangspunkt i data om menn, men konklusjonen er at førstefødte har størst sjanse for å ende opp i lederstillinger.

Studien fra IZA Institute of Labour Economics, som ble publisert i februar, viser at førstefødte sønner har 24 prosent større sannsynlighet for å ende opp i en toppjobb enn bror nummer to i søskenflokken. Sammenlignet med tredjemann, er det 28 prosent større sannsynlighet, skriver New York Post.

De yngre i søskenflokken har i stedet større sjanse for å bli selvstendig næringsdrivende, viser studien.


Viktige karaktertrekk
Forskerne mener førstefødte i større grad besitter karaktertrekk som passer i lederstillinger. Karaktertrekkene er kjent som «Big five»; samvittighetsfull, imøtekommen, følelsesmessig stabil, utadvent og åpen.

De eldste i søskenflokken skal også ha vært mer interesserte i å lese bøker og gjøre lekser i ungdomstiden – og ser mindre på TV. 

Yngre brødre bruker omtrent én time mindre på lekser hver uke, sammenlignet med eldstemann, viser forskningen, som også blant andre danske BT har omtalt.


brødre
Foto: Shutterstock

Flere kanaler