HISSIGE: Svært mange sjåfører lar seg provosere når de er ute og kjører.
HISSIGE: Svært mange sjåfører lar seg provosere når de er ute og kjører. Foto: NTB scanpix
Hele 84 prosent av sjåfører mellom 18 og 29 år oppgir at de stresser og er hissige i trafikken.

Det viser en undersøkelse fra Frende forsikring, utført av YouGov.

– Når du er hissig er det et uttrykk for en adferd som ikke er helt bra i trafikken. Det kan føre til dårlige beslutninger. For eksempel at du kjører i situasjoner der du burde vente, eller at du kjører for fort etter føre- eller trafikkforholdene, sier seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen.

Tallene inkluderer de som har svart «ja» eller «av og til» på spørsmålet «Blir du noen ganger hissig eller stresset når du kjører bil?»

Andelen som svarer bekreftende på påstanden synker med alderen, men også blant sjåfører over 60 år er det et flertall som svarer at de stresser eller er hissige.

– Ro ned
– Jo mer du stresser, jo større er sjansen for å havne i en ulykke. Ro ned, sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring

Ifølge Finans Norges skadestatistikk for 2017 og 2018, er 1 av 4 ulykker med personbil der unge under 24 år er involvert, eneulykker.

– Eneulykker skyldes ofte at bilen har litt for høy fart, for eksempel i en sving. Er du stresset og uerfaren i trafikken er det lett for å tråkke litt for hardt på gassen, sier Ytre-Hauge.


Flere kanaler