Foto: Shutterstock
Du har kanskje fått høre at du har fortryllende eller hypnotiske øyne? 

Nå har forfatteren av The British Pscyhological Society Research Digest blogg, Christian Jarret, funnet ut at å stirre i noens øyne i 10 minutter kan få deg til å hallusinere.

«Øyekontakt er en så intens opplevelse at det konsumerer ekstra hjernekraft, noe som gjør det vanskelig å utføre andre utfordrende mentale oppgaver samtidig,» sier Jarret.

I et eksperiment hevdet folk at bevisstheten forandret seg, og at de kunne «se» forvrengte ansikter og til og med monstre. 

Saken fortsetter under bildet.
Leonardo
FLØRTING: Øyekontakt kan også hjelpe deg med å flørte! Foto: 20th Century Fox

En studie fra 2015 sier deltakerne at de opplevde «en rar følelse av at tiden bremset ned» og «lyder som enten var stille eller høye.»

90 prosent sa etter eksperimentet at de opplevde et slags deformert ansikt i sin stirrende partner. 75 prosent sa at de hadde sett et monster, halvparten så sine egne ansiktstrekk, og 15 prosent sa at de så en slektnings ansikt.

Saken fortsetter under bildet.
Øyekontakt
KLEINT?: Det kan fort bli klein stemning hvis du stirrer inn i noens øyne i 10 minutter. Gjør det med noen du føler deg trygg på, og hold deg fokusert. Foto: Shutterstock

En av de frivillige sa at han følte seg annerledes enn før, og at han mistet sin tilknytning til virkeligheten under eksperimentet. 

Det har også vært lignende studier der deltakerne har stirret på en svart prikk på veggen. Men det å stirre inn i en annen persons øyne kan være den mest effektive dissosiasjonsfremkallende øvelsen som har blitt gjort, sier Jarret.

Flere saker

– Personer som nekter å jobbe av religiøse årsaker skal ikke få stønad – Det er ikke akseptabelt at Nav gir penger til folk som ikke vil jobbe av religiøse grunner. Torsdag 30.07 2020
Fellingstillatelse på ulv Det er gitt skadefellingstillatelse på én ulv i sju kommuner i Agder. Lørdag 01.08 2020
Flere kanaler