VÆR OBS: Forsikringsselskapet oppfordrer deg til å sjekke reiseforsikringen før du drar. Særlig bør du merke deg hvor stor egenandel som dekkes ved skade.
VÆR OBS: Forsikringsselskapet oppfordrer deg til å sjekke reiseforsikringen før du drar. Særlig bør du merke deg hvor stor egenandel som dekkes ved skade. Foto: AP
Mange turister har erfart at det kan oppstå ubehagelige situasjoner når man skal hente ut leiebilen etter å ha landet på en flyplass i utlandet.

For svært ofte kommer representanten fra leiebilselskapet med innstendige oppfordringer om å kjøpe en rekke forsikringer - selv om du ikke har krysset av for dette i forhåndsbestillingen.

– Det er både vanskelig og irriterende å måtte ta en avgjørelse om tilleggsforsikring i en situasjon der du helst raskt vil komme deg av gårde. Og tilleggsbeløpet man blir presentert for kan være like høyt som det man har betalt for selve leien av bilen. Frustrasjon og ekstra utgifter er en dårlig start på ferien, sier kommunikasjonssjef Georg Richvoldsen i Codan Forsikring.

Han mener noe av det viktigste du kan gjøre for å forberede deg på disse situasjonene, er å sjekk reiseforsikringen nøye før du drar. Svært ofte dekker denne det du trenger for å leie bil.

Følte seg presset
En undersøkelse Forbrukerrådet gjennomførte tidligere i år viste at 36% av de spurte valgte å kjøpe tilleggsforsikring da de hentet leiebilen. Av disse svarte omtrent 1 av 5 at de følte seg presset til å gjøre dette.

Det er særlig den såkalte egenandelsforsikringen (SCDW) som drar prisen opp.

– Dette er en forsikring veldig mange allerede har gjennom reiseforsikringen, eller hvis man har betalt leien med kredittkort. NAF-medlemskap har også dette inkludert, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

En undersøkelse gjennomført av Codan Forsikring viser at 60 prosent av de spurte ikke visste om reiseforsikringen deres dekket egenandel på leiebil.

Saken fortsetter under bildet

leiebil
PUSHER: Ifølge en norsk undersøkelse har mange følt seg presset til å tegne ekstra forsikringer når de henter leiebilen. Foto: Shutterstock


Egenandelen økte med 7.000 kroner
Ifølge selskapet har forsikringsbransjen de siste årene økt summen de de dekker, men samtidig har også leiebilselskapene økt egenandelen som må betales ved skade.

– En kollega leide samme type småbil to år på rad fra samme firma. Egenandelen steg fra 7.000 kroner det ene året til nesten 14.000 kroner det neste året. Da er det viktig å vite hvor høyt beløp reiseforsikringen dekker ved skade på leiebil, forteller Richvoldsen i Codan Forsikring.

I tillegg til egenandelsbeløpet mener forsikringsselskapet at du som reiser bør sørge for at du har ansvarsforsikring for skade på andre kjøretøy og forsikring mot tyveri, kollisjon, glass, samt assistanse om bilen skulle få stopp. Dette er ofte inkludert i leiekontrakten, men kan variere noe fra land til land.

LES OGSÅ: Dette er den verste bakteriebomben på flyplassen: – Skremmende


Flere kanaler