LEGENDARISK: Bøkene om Pippi Langstrømpe, spilt av Inger Nilsson på TV-skjermen, er oversatt til 92 ulike språk.
LEGENDARISK: Bøkene om Pippi Langstrømpe, spilt av Inger Nilsson på TV-skjermen, er oversatt til 92 ulike språk. Foto: NTB scanpix
En svensk mann har politianmeldt en Pippi-historie for «hets mot folkegruppe».

Mannen gikk forbi da en gruppe barnehagebarn fra Borås satt på et bibliotek og hørte på en CD med Pippi Langstrømpe, og reagerte sterkt da han hørte uttrykk som «negerkonge» og «hvordan negre kler seg».

– Trist at noe sånt kan skje
Nå beklager barnehagen hendelsen.

– Det er selvfølgelig trist at noe sånt kan skje. Dette er ikke forenlig med vårt verdigrunnlag, og vi skal nå se på rutinene, sier leder ved barnehagen, Marie Gerdin, til Expressen.

I politianmeldelsen skriver mannen at flere av barnehagebarna hadde et annet opprinnelsesland enn Sverige, og han peker samtidig på at barnehagen beskriver seg som flerkulturell.


Saken fortsetter under bildet
pippi røros
I NORGE: Utescenene fra filmen der Pippi Langstrømpe feirer jul ble tatt opp på Røros i 1968. Her er Inger Nilsson avbildet under en pause i innspillingen. Foto: NTB scanpix

– Skal ha bøker fra en annen tid
Biblioteksjef Åsa Hedberg Karlsson beklager hendelsen, men sier de ikke bare kan ha bøker som passer med dagens verdigrunnlag.

– Vi skal jo ha en bredde og kvalitet, og vi skal kunne ha bøker som tilhører en annen tid. Ellers måtte vi ha kastet alle klassikere, sier hun.

Når det gjelder bøkene til Astrid Lindgren, pleier biblioteket å kjøpe inn når det gis ut nye utgaver av bøkene. De eldre versjonene bruker derfor ikke å stå framme, men i dette tilfellet var det en CD fra 2007 som ikke hadde blitt ryddet bort.

Ifølge VG, som først omtalte saken i Norge, kommer de ansatte i barnehagen heretter til å forhåndsgodkjenne alt som skal leses og høres på.

Politianmeldelsen er for øvrig henlagt.


Flere kanaler