EGEN SENG: 20-åringen er storfornøyd med livet som business class-reisende, her fra Oman Air (t.v.) og Lufthansa.
EGEN SENG: 20-åringen er storfornøyd med livet som business class-reisende, her fra Oman Air (t.v.) og Lufthansa. Foto: Privat
Med mindre du lider av flyskrekk, er du trolig enig i at svenske Daniel Goz (20) har drømmejobben.

De siste årene har han fløyet jorda rundt, for det meste på business class, første klasse, mens han dokumenterer det hele. 20-åringen har en egen YouTube-kanal med mer enn 80.000 abonnenter, der han deler sine opplevelser om blant annet mat, service og komfort på de mange flyturene.

Annonseinntektene fra videoene gjør at Goz får råd til stadig nye reiser.

– Jeg betaler det meste selv, også business-billettene, men jeg bruker ofte poeng for å gjøre det. De gangene jeg får turen sponset, er det fordi det dreier seg om et arrangement – eller at jeg skal besøke et spesielt flyselskap, forteller Daniel Goz til P4.

Saken fortsetter under bildet
daniel
PÅ HOTELL: Goz har også rukket å besøke det nye luksushotellet Al Jabal Al Akhdar i Oman. Foto: Privat

Startet på gutterommet
Svensken, som for tiden studerer i San Fransisco, startet med å legge ut YouTube-klipp fra sin egen flysimulator som 12-åring.

Da faren noe senere flyttet til USA, fikk Daniel mange turer over Atlanteren.

– Dermed fikk jeg endelig klipp fra ekte flyreiser. Men det tok likevel fortsatt lang tid før jeg selv begynte å vise meg i videoene. I de første klippene viste jeg bare fram det jeg så rundt meg, forteller han til Göteborgs-Posten, som først intervjuet Goz.

Han var 16 år da han for første gang fikk inntekter fra YouTube. Nå har filmene på kanalen hans blitt vist mer enn 31 millioner ganger, til besøkende fra 238 land.

Selv har han besøkt 40 land så langt i «karrieren» – og filmene blir stadig mer avanserte. Nå tester han ofte selskapenes mat og service, og innimellom intervjuer han folk i ledelsen i flyselskapene. En sjelden gang blir han også invitert med inn til pilotene i cockpit.

Saken fortsetter under bildet
daniel
I SENTRUM: Daniel avbildet med kabinpersonalet fra Qatar Airways på en flyvning mellom Stockholm og Doha. Foto: Privat

Røper favorittene
Med så mange timer i luften, er det naturlig nok enkelte flyselskaper som utmerker seg.

– På business class er Qatar Airways og Oman Air favoritter, men den beste flyturen noensinne var nok på første klasse med Lufthansa. Det var helt fantastisk, sier 20-åringen til P4.

Han har for det meste reist på første klasse de siste årene, men i det siste har han også prøvd å finne ut hvilket flyselskap som tilbyr den beste opplevelsen på økonomiklasse. Også her har han funnet noen foreløpige favoritter.

– Jeg har veldig sansen for Icelandair (gode forhold for å fly videre fra Keflavik, i tillegg til moderne fly), Lufthansa (beste service) og Finnair (best mat), opplyser Goz.

Han har også prøvd SAS og Norwegian en rekke ganger.

– Jeg elsker Norwegian. Det er et av de beste lavprisselskapene i verden, synes jeg. I sommer hadde jeg også en veldig bra opplevelse med SAS til Svalbard, sier Daniel Goz til P4.


Saken fortsetter under bildet
daniel
FAVORITT: Første klasse hos Lufthansa er blant Daniels absolutte favoritter – noe som ikke er så rart når man ser bildet som ble tatt på turen fra Frankfurt til India. Foto: Privat

Fascineres av møtene i luften
Den 20 år gamle svensken er svært fascinert over de mange møtene mellom kulturer som skjer 11.000 meter over jorden.

– Det er noe spesielt med alle disse menneskene som møtes på samme plass, på vei mot samme destinasjon. Man merker også hvordan flyselskapene markerer hvor de kommer fra. For eksempel serverer Oman Air arabisk kaffe, og de spiller omansk musikk under boarding og etter landing. Eller at Icelandair har en slags nordlyseffekt i et display i taket. Det er veldig heftig, sier Goz til GP.

Han har foreløpig ingen planer om å gi seg med prosjektet.

– Fly er jo den sikreste måten å reise på, av alle kategorier. Du er aldri så sikker som når du er om bord i et fly.

Hvor han lander, i dobbel forstand, når studiene i San Fransisco er over, vet han ikke.

– Sverige er fortsatt hjemlandet mitt, men vi får se hvor jeg ender opp i fremtiden. Kanskje Norge, sier Daniel Goz med et smil.


daniel
HONG KONG: 20-åringen hadde et behagelig opphold på et femstjerners hotell i Hong Kong. Foto: Privat

Flere saker

- Ja til ølsalg i kiosker og bensinstasjoner Frp foreslår nok en gang å tillate salg av alkohol på kiosker og bensinstasjoner. Onsdag 27.05 2020
Flere kanaler