FLÅTT: En liten prikk under den ene neglen avslørte at noe var galt. Dette viste seg snart å være en flåttlarve.
FLÅTT: En liten prikk under den ene neglen avslørte at noe var galt. Dette viste seg snart å være en flåttlarve. Foto: Privat
Emmalee Setzers (3) hadde lekt ute i hagen i flere timer på den varme sommerdagen i Ohio i USA.

Da hun skulle legge seg, oppdaget moren, Beka, at det var en liten prikk under tommelneglen til datteren. Så tok Emmalee av seg klærne, og det viste seg at kroppen var full av svarte, små prikker. Som beveget seg.

– Først trodde jeg det var plenfrø. Jeg prøvde å børste dem av med hånden, men de falt ikke av. Da jeg tittet nærmere, så jeg at det var små insekter som hadde satt seg fast på huden hennes, forteller Beka Setzers til CBS News.

Saken fortsetter under bildet
flått
KNAPT SYNLIG: Hundrevis av små flåttlarver hadde festet seg på Emmalee (3). Foto: Privat

Fant bol
Det viste seg at datteren hadde fått massevis av bittesmå flåttlarver, og mange av dem hadde rukket å bore seg inn i huden hennes.

Moren brukte flere timer på å plukke ut larvene ved hjelp av pinsett.

– Da jeg kom til 150, sluttet jeg å telle, forteller Beka.

Datteren ble vasket grundig, i tillegg til at mammaen smurte på antihistaminet Benadryl, skriver TV2, som først omtalte saken i Norge.

Etter at datteren hadde sovnet, gikk moren ut for å se om hun kunne finne ut hvor flåtten kom fra. Hun fant et helt bol fullt av flått rett i nærheten av der datteren hadde lekt, og valgte å spraye hele området med innsektsspray.


Sendt på akutten
Beka, som har skrevet et Facebook-innlegg om episoden, skriver at datteren våknet opp med feber neste morgen. I tillegg hadde hun hovne lymfeknuter og røde prikker over hele kroppen.

De oppsøkte lege, og ble sendt rett videre til akutten på sykehuset. Her ble datteren testet for Lyme borreliose.

Selv om det senere viste seg at testen var negativ, ble treåringen satt på en tomåneders antibiotikakur.

– Legene tok ingen sjanser, så antibiotikaen ble gitt for å forhindre alle flåttbårne sykdommer, sier Beka Setzers til CBS News. I tillegg må datteren jevnlig sjekkes for Lyme borreliose de neste to årene.

Emmalee måtte også operere bort en cyste på en opphovnet lymfeknute på halsen.

Saken fortsetter under bildet
flått
REAGERTE: Dagen etter at larvene hadde bitt treåringen, var hun full av røde prikker. Foto: Privat

Har ingen symptomer
Episoden skjedde i juli 2016, men moren har nå lagt ut sin advarsel på nytt før den verste flått-sesongen starter. Mer enn 560.000 personer har i skrivende stund delt Facebook-innlegget hennes.

Snart et år senere har ikke Emmalee noen symptomer, og hun har det strålende, skriver moren i en oppdatering.

Beka ønsker likevel at så mange som mulig får med seg advarselen hennes.

– Jeg håper dette kan være en vekker for alle foreldre, slik at man ser etter alle slags størrelser på flått – ikke bare den «voksne» flåtten vi er vant til. Jeg har aldri tidligere vært borti et bol fullt av flåttlarver, så dette har vært en lærerik opplevelse.


beka
GOD FORM: Beka Setzers' datter Emmalee har ikke hatt noen flere symptomer på flåttsykdommer etter episoden. Foto: Privat

Flere kanaler