PLAGES: Enkelte uvaner er mer irriterende enn andre.
PLAGES: Enkelte uvaner er mer irriterende enn andre. Foto: Shutterstock
Du har sikkert hørt de karakteristiske lydene på skolen eller arbeidsplassen.

Nå viser det seg at uvanen med å knekke fingrene slett ikke er uvanlig.

I en undersøkelse foretatt av YouGove for den danske avisen BT, oppgir hver fjerde danske at de knekker fingrene. Nær halvparten, 48 prosent, grøsser når de hører knekkingen.

Det er liten grunn til å tro at tallene er veldig annerledes hos oss her i Norge.


– Ikke farlig
Selv om knekkingen kan være irriterende for andre, kan «knekkerne» i hvert fall slå tilbake med at uvanen ikke er farlig for fingrene.

En studie fra Radiological Society of North America, som P4 omtalte i høst, viser at knekking ikke har noen negativ effekt på hender, gripestyrke eller smidighet. Snarere tvert imot.

«Vi tror et ledd får større bevegelsesrekkevidde etter at du knekker det. Det har noe med at du senker presset rundt leddet og at dette tillater mer smidighet», skrev én av studiens forfattere, Dr Boutin, ifølge The Mirror.

En dansk psykolog plasserer knekkingen i samme kategori som å bite negler – og mener det er en mildere form for selvskading.

– Det er en form for selvstimulerende adferd som kan brukes til avstressing, sier psykolog ved Center for Kognitiv Adfærdsterapi, Martin Bergen, til BT.


fingre
KNEKK: Nær halvparten av de spurte irriterer seg over folk som knekker fingrene. Foto: Shutterstock


Flere saker

NRK har fått mange klager etter id-sending NRK har fått tilsendt mange klager etter gårsdagens id-sending. Mandag 25.05 2020
Flere kanaler