SVÆR: Stor husedderkopp (bildet) kan være ekkel, men den er nyttig for bekjempelse av mindre skadedyr.
SVÆR: Stor husedderkopp (bildet) kan være ekkel, men den er nyttig for bekjempelse av mindre skadedyr. Foto: Shutterstock
Sensommeren er høysesong for edderkopper.

Ifølge Folkehelseinstituttet er august måneden hvor de får flest telefoner fra folk som er bekymret etter å funnet edderkopper inne.

Det er mange som har panikk for de små krypene, men finner du en edderkopp i huset ditt, bør du holde hodet kaldt, mener eksperter.

– Edderkoppene er rovdyr som dreper andre småkryp du virkelig ikke vil ha i hus. Så egentlig er det bare å si «jippi» når du finner edderkopper i kjelleren, forteller Petter Bøckman, zoolog ved Naturhistorisk museum, til NRK.

Ifølge Bøckmann har edderkoppen blant annet har midd og spretthaler på menyen.

I Norge finnes det to ulike husedderkopper, vanlig husedderkopp (Tegenaria domestica), og stor husedderkopp (T. atrica). Det er sistnevnte som er klart vanligst, og her kan de største eksemplarene bli helt opp mot 8-10 cm store i diameter.

«Kan bli paralysert»
Også Folkehelseinstituttet skriver at edderkoppene kan være viktige å ha i huset.

«Egentlig er husedderkoppene nyttedyr som holder bestanden av insekter nede. De er ikke skadedyr i annen forstand at de skremmer folk, og at folk med edderkoppfobi kan bli helt paralysert eller handle irrasjonelt hvis de møter dem».

Vil du ha færrest mulig av dem inne, har ekspertene følgende råd:

«Beste forebygging mot å få husedderkopper inn i huset om høsten, er å ha nettingduk foran vinduer eller dører som skal stå åpne om natten, eller å ha tett netting foran kjellerluker, ventiler eller andre luker som går inn i huset», skriver FHI.


Flere kanaler