TIL OVERS: Har du rester etter middagen, bør de oppbevares andre steder enn i en isboks, skriver Mattilsynet.
TIL OVERS: Har du rester etter middagen, bør de oppbevares andre steder enn i en isboks, skriver Mattilsynet. Foto: Shutterstock/P4
Når det blir rester til overs etter middagen, er det ofte en lettvint løsning å ty til diverse plastbokser, som tomme youghurtbegre, isbokser og rømmebokser.

Mange bruker også dette til å lagre for eksempel sauser og syltetøy i fryseren over lengre perioder.

Kjemiske stoffer
Men ifølge Mattilsynet bør du være forsiktig med denne praksisen, skriver Abito, som først omtalte saken.

«Det er viktig å merke seg at denne typen emballasje i utgangspunktet er ment for engangsbruk. Produktene bør ikke gjenbrukes til kontakt med andre næringsmidler enn det som de opprinnelig var fylt med», skriver Mattilsynet på Matportalen.no

Ifølge Aftenposten kan emballasjen gi fra seg kjemiske stoffer som kan være helseskadelig, dersom den brukes til noe den ikke er ment å brukes til.

Mattilsynet anbefaler at man i stedet kjøper inn et lite lager av plastbokser som er spesielt egnet for å brukes flere ganger.

Saken fortsetter under bildet
kjøleskap
RESTEFEST: Det meste av plastemballasje er ment for engangsbruk, opplyser Mattilsynet. Arkivfoto: NTB scanpix

Symbol
Myndighetene oppfordrer for øvrig forbrukerne til å se etter glass- og gaffelsymbolet for å være sikker på at plastemballasjen er ment for kontakt med næringsmidler. Dette symbolet blir stadig mer utbredt på skåler, bokser og esker av plast.

«Symbolet illustrerer at varen er egnet til kontakt med mat og drikke. Varen kan alternativt gis en karakteriserende varebetegnelse, for eksempel brødpose eller matboks. Beskrivelsen "for næringsmidler" eller "for mat" oppfyller også forskriftens merkekrav på dette punktet», skriver Matportalen.

LES OGSÅ: Servitøren ble sjokkert over meldingen gjestene skrev på kvitteringen

glass og gaffel
GLASS OG GAFFEL: Dette er symbolet du kan se etter på plastproduktene. Foto: Matportalen

Flere saker

Vinn 50.000,- til ditt idrettslag!
Vinn 50.000,- til ditt idrettslag! Tirsdag 19.05 2020
- Ja til ølsalg i kiosker og bensinstasjoner Frp foreslår nok en gang å tillate salg av alkohol på kiosker og bensinstasjoner. Onsdag 27.05 2020
Flere kanaler