GODT VALG: Blålilla poteter ser kanskje ikke så fristende ut, men den er sunn å spise!
GODT VALG: Blålilla poteter ser kanskje ikke så fristende ut, men den er sunn å spise! Foto: Shutterstock
Høstferien står for døren, og i gamle dager var den ensbetydende med å plukke poteter.

Nordmenn flest kjenner gjerne til «Asterix», «Beate», Pimpernel» og «Mandelpotet», men visste du at én av de sunneste sortene faktisk er en blå potet?

«Blå Kongo» er den mest utbredte blåpoteten i Norge, og har fargen sin fra fargestoffet antocyanin. Ifølge KK, er dette en kraftig antioksidant, som også finnes i blåbær, blå druer og svart ris.

- Den kommer ikke fra Kongo, men fra Sør-Amerika, som de fleste poteter gjør, forteller gartner Liv Derås Bjørnstad ved Geitmyra matkultursenter for barn på Sagene i Oslo.


Mange helsegevinster
P4s Radiofrokost besøkte den urbane potetåkeren torsdag formiddag, og fikk med seg en smaksprøve på en blåpotet hjem.

Forskere ved Universitetet i Edinburgh mener den spesielle poteten har flere helsegevinster.

- Denne poteten beholder antioksidantene fra antocyanin også etter koking, sier forsker Catherine Tsang til BBC. Hun opplyser også at antocyanin også har positiv effekt på blodtrykket og blodomløpet.

I tillegg skal forskning vise at fargestoffet motvirker kreft, diabetes og nevrologiske sykdommer, skriver KK.

blå potet
DEN BLÅ TIMEN: Programleder Øystein Røe Larsen fikk prøve seg på potethøsting sammen med gartner Liv Derås Bjørnstad i P4s Radiofrokost torsdag. Foto: P4

Smaker bedre enn forventet

Og hvordan smaker så den blå poteten?

- Dette ser ikke godt ut, altså. Dette er en potet som nærmest er helt lilla inni, utbryter programleder Bjørn Faarlund rett før han skal sette tennene i den uvanlige poteten etter at den er kokt.

- Det ser ut som at den har gått ut på dato, sier kollega Øystein Røe Larsen.

Men de tre programlederne angrer raskt på at de lot seg skremme av utseendet.

- Den var god! Jeg kjenner et hint av noe søtt, sier Silje Stang, som får støtte av de andre på at «Blå Kongo» faktisk er bedre enn «vanlige» poteter.


Flere saker

- Leger bør veie pasienter
- Leger bør veie pasienter Fredag 07.06 2019
Flere kanaler