ROBOT: Eksperter oppfordrer hageeiere til å parkere robotklipperen kl 18 om kvelden.
ROBOT: Eksperter oppfordrer hageeiere til å parkere robotklipperen kl 18 om kvelden. Foto: P4
Stadig flere kjøper seg litt ekstra fritid ved å la robotgressklippere gjøre jobben på plenen.

Mange har klipperen gående hele døgnet, også om natten, men få tenker nok på at dette kan utgjøre en stor fare for en helt spesiell dyreart.

Danske Torben Ramsing har delt et bilde av et hardt skadet pinnsvin – som i løpet av natten fikk et grusomt møte med den selvgående kniv-roboten.

«Til dere med robotgressklipper! Kan dere være snille og slå dem av om natten?! Dette skjer med et pinnsvin som møter en klipper. Om natten er det dyrenes tid!» skriver Ramsing i innlegget som i skrivende stund er delt mer enn 16.000 ganger.

Saken fortsetter under bildet

Pinnsvinet er utbredt i hele Vest-Europa, og i Norge er det størst bestand i kystnære områder mellom Østfold og Rogaland. Den er imidlertid påvist så langt nord som til Bodø.

Prøver å gjemme seg
Også interesseforeningen «Pindsvinevennerne i Danmark» kommer med en kraftig advarsel, og viser til en rekke triste episoder i både Danmark og Sverige nå på vårparten.

«Det viser seg at synderen er robotgressklippere, som sørger for å holde gresset nede i hagene. De kjører om natten når pinnsvinene er mest aktive. Når pinnsvin møter noe som virker faretruende, trykker det seg sammen mot gresset for å gjemme seg. Derfor reagerer ikke roboten, og kjører rett over pinnsvinet», skriver «Pindsvinevennerne» i et Facebook-innlegg.

De forteller om skalperte og hardt skadde dyr, og mange har måttet avlives.

«Knivene rammer ofte rett over øynene, og rykker huden av med piggene»

– Slå den av klokken 18
Naturskyddsföreningen i Sverige har tidligere oppfordret haggeiere til å avslutte klippingen sent på ettermiddagen.

– Slå av robotklipperen på kvelden og natten. Pinnsvinet er først og fremst aktivt noen timer på kvelden etter klokken 18, i tillegg til noen timer etter midnatt. Kjører du klipperen da, kan de bli skadet. Pinnsvinet sover vanligvis hele dagen ellers, så da kan man kjøre uten at det er fare for dem, har biolog Per Bengtson fortalt til Vi i villa.
Flere saker

Kulderekord i Lom Mens juni ble en måned preget av varmerekorder, har juli startet med kulderekord. Lørdag 04.07 2020
Flere kanaler