KLASSIKER: Krone-isen har vært blant Norges mest populære iskremer i en årrekke.
KLASSIKER: Krone-isen har vært blant Norges mest populære iskremer i en årrekke. Foto: NTB scanpix
Livet består av små og store spørsmål, og dette er definitivt av det mindre slaget.

Men kanskje det kan være greit å ha noen fun-facts når du sitter der på stranda og nyter en kald forfriskning? For eksempel en Krone-is.


Mer enn 60 år gammel
Den tradisjonsrike Krone-isen har eksistert her i landet siden 1953, og ifølge Wikipedia het den opprinnelig «Diplomat» da Diplom-is lanserte den. Navnet ble imidlertid allerede i 1954 endret til «Krone-is», og året etter kom også Hennig-Olsen med sin variant av isen.

Men hvorfor er det egentlig sjokolade i bunnen på Krone-isene? Er det et smart påfunn for å gi folket en deilig avslutning på «måltidet» - eller har det mer praktiske årsaker?


KK har snakket med Diplom-is om det lille sjoko-sjokket i bunnen - som forsåvidt er både elsket og hatet, etter det vi har hørt rykter om.

- Det er sjokolade på innsiden av Krone-isen for å beskytte kjeksen slik at isen ikke gjør den bløt. Vi påfører raust med sjokolade, og deler av denne renner ned i bunnen av kjeksen før selve kremmerhuset fylles med iskrem – på denne måten sitter man igjen med en deilig liten munnfull sjokolade nederst i kjeksen, forteller marketing- og produktutviklingsdirektør hos Diplom-Is, Anne Borgen Sturød, til KK.

Saken fortsetter under bildet
is barn
ISTID: Sommer er høytid for å spise is - også for barna. Foto: Shutterstock

Hos konkurrenten Hennig-Olsen er svaret omtrent det samme. De opplyser for øvrig at Krone-isen er deres mest populære is.

- Vi sprayer kjeksen med vårt eget sjokoladetrekk innvendig for å bevare kjeksen mest mulig sprø. Da renner det deilig sjokolade ned i bunnen, forteller kommunikasjonssjef Siv Kristiansen hos Hennig Olsen, til P4.

Så uansett om du lurte på det eller ikke - nå vet du.


Flere saker

- Historisk stor sak Politiet har i dag pågrepet en tiende person i det de kaller en historisk stor sak om seksuelt misbruk av hunder. Onsdag 23.09 2020
Setter inn flere tiltak mot muslimhat Økt fokus på diskriminering av muslimer i skolen og registrering av hatkriminalitet hos politiet. Onsdag 23.09 2020
Flere kanaler