VÅKEN: Det er anslått at omtrent 10% av befolkningen sliter med alvorlige søvnproblemer.
VÅKEN: Det er anslått at omtrent 10% av befolkningen sliter med alvorlige søvnproblemer. Foto: Shutterstock
Er du av dem som våkner flere ganger om natten og sliter med å sovne igjen?

Du er ikke alene. Ifølge Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer sliter rundt en tredel av befolkningen med dårlig søvn i perioder. Rundt 10% har alvorlige og langvarige søvnproblemer.

Men det finnes noen tips som kan prøves hvis du sliter med å få sove igjen. Det viktigste – og kanskje enkleste – blir understreket av flere eksperter:

– Ikke se på klokken hvis du våkner midt på natta. Mange blir stresset fordi de vet at de får for lite søvn, noe som skaper angst og gjør at de blir mer våken, sier søvnforsker Bjørn Bjorvatn til Lommelegen.no.


Bjorvatn er professor i medisin ved Universitetet i Bergen, og lege ved Bergen søvnsenter. Han får støtte av somnologist og lege ved Sleepicus Oslo Søvnsenter, Harald Hrubos-Strøm.

– Ikke se på klokken før den ringer. Se heller mot vinduet. Hvis det er mørkt, vet du at det fortsatt er natt, sier Hrubos-Strøm til Lommelegen.no.

Ifølge ekspertene er det ikke uvanlig å våkne opp i løpet av natten, men hvis du sliter med søvnproblemer i mer enn tre måneder, anbefales det kognitiv adferdsterapi – som skal være den best dokumenterte øvelsen.


sove
Foto: Shutterstock

Flere saker

Vinn TV-pakke verdt 50.000,-
Vinn TV-pakke verdt 50.000,- Mandag 30.03 2020
Christers luksuspizza
Christers luksuspizza Fredag 03.04 2020
Flere kanaler