KNASK ELLER KNEP: Denne guttegjengen med 8-åringer gikk rundt i nabolaget i Disen i Oslo i 2015.
KNASK ELLER KNEP: Denne guttegjengen med 8-åringer gikk rundt i nabolaget i Disen i Oslo i 2015. Foto: NTB scanpix
Tusenvis av barn over hele landet har funnet fram sine skumleste kostymer og tommeste godteriskåler.

Tirsdag kveld forsvinner de ut i høstmørket for å prøve seg på «knask eller knep» – i håp om å få samlet inn uante mengder med halloween-snop.

Nå oppfordres foreldre til å prate med barna før de slippes ut på tokt, slik at eventuelle «knep» ikke går over styr.

– Et egg eller en liten stein kan virke uskyldig, men kan også knuse et vindu. En festspray kan grise til bilen eller ødelegge lakken. Noen kan også la seg rive med og finne på drøyere knep som hevn, sier Einar Brekken, produktsjef i Frende Forsikring i en pressemelding.

Saken fortsetter under bildet
halloween
SKUMLE GRESSKAR: Den amerikanske tradisjonen med halloween har for alvor fått fotfeste også her i landet. Foto: Shutterstock

Se naboen i øynene
Han advarer om at uskyldige morsomheter fort kan bli dyrt.

– Hvis noe blir ødelagt kan den som sto bak måtte betale for skaden. Det er ikke en kjekk avslutning på feiringen at man må erstatte en knust rute, et punktert bildekk eller en ødelagt hekk. Husk på at du skal kunne se naboen i øynene i tiden som kommer, sier Brekken, som minner om at man ikke kan ta for gitt at ansvarsforsikringen dekker barnas pøbelstreker.

– Ta en prat med barna om hvilke knep som er greie og hvilke som ikke er det. Det kan også være greit å snakke med de små om høflighet når man ringer på. Det er ikke alle som er vant med å få folk på døren sent på kvelden. Lær også barna å respektere dem som ikke åpner døren, eller har slått av utelysene som et hint, selv om de ser at det er folk i huset, sier Brekken.

Refleks er viktigst
Forsikringsselskapets viktigste tips, handler likevel om barnas sikkerhet. Ifølge Trygg trafikk reduseres sjansen for å bli påkjørt med 85 prosent hvis man bruker refleks.

– Refleks er vårt viktigste tips på halloween. Kveldsmørket kommer betydelig tidligere enn for bare få uker siden, så utstyr for all del barna med nok reflekser. Det er bare fantasien som setter grenser. Reflekser kan til og med sys inn i kostymet til barna eller du kan kjøpe en refleksspray, sier Einar Brekken i pressemeldingen.


Flere saker

Naive foreldre kan gi mer ungdomsfyll - Ungdom vil drikke mer ansvarlig hvis de ikke får smake alkohol hjemme før de fyller 18 år. Lørdag 14.09 2019
Flere kanaler