SPEKTAKULÆRT: Et voldsomt skue over TV-tårnet i den tyske byen Stuttgart.
SPEKTAKULÆRT: Et voldsomt skue over TV-tårnet i den tyske byen Stuttgart. Foto: AFP
Natt til onsdag var det et spektakulært tordenvær på Østlandet, og mange ble revet ut av nattesøvnen da nattehimmelen lyste opp av voldsomme lynnedslag.

I følge forsikringsselskapene er vi inne i den tiden på året hvor det er høysesong for skader på folk og elektronisk utstyr, og særlig da på Østlandet.


Til nettstedet forskning.no sier SINTEF-forsker Oddgeir Rokseth at lynet generelt sett tar minste motstands vei mot jorden, og da gjerne i metall.

Her her fem av SINTEF sine råd til deg som ikke vil bli truffet av lynet:
1. Ikke bad når det lyner. Treffer lynet vannet, fordeles strøm på flere tusen ampere i vannet. Du bør heller ikke bade i badekaret - lynnedslaget kan nemlig følge vannledningene i huset, i følge SINTEF.

2. Bilen er et trygt sted, ettersom bilens karosseri vil fungere som et skjold. Et hus vil også kunne ha effekt, men for eksempel et betonguhs er bedre enn et trehus.

3. Ikke søk ly under store trær. Lynet vil naturlig søke mot ting som ruver i terrenget, så unngå å stå under det største treet du ser.

4. Unngå åpne sletter - og legg fra deg golfkølla. En golfkølle i metall har en litt større risiko for at lynet treffer. Det samme gjelder paraplyer, det er best å la den ligge også. Er du ute i båt så bør du trekke mot land om mulig. Er du langt til havs bør du trekke inn i kabinen, eller legge deg ned i båten. Med andre ord - prøv å unngå å stikke deg ut!

5. Bli våt. Det høres kanskje dumt ut, men i følge Rokseth kan det være en fordel å være våt. Vannet vil nemlig lede lynnedslaget utenpå deg, fremfor å gå inn i kroppen, som gjør mye større skade.


For å unngå skader på elektronikk, er rådet enkelt. Trekk ut kontakter, samt antenne- og internettkabler. Skal du være på den sikre siden bør du innstallere et overspenningsvern.
Flere kanaler