DOPAPIR: Du burde kanskje vurdere å bytte ut dopapiret med for eksempel våtservietter.
DOPAPIR: Du burde kanskje vurdere å bytte ut dopapiret med for eksempel våtservietter. Foto: Shutterstock
I de fleste land i den vestlige verden har vi i mange tiår vært vant til at dopapir «gjør jobben» når vi har vært på toalettet.

Nå mener imidlertid enkelt eksperter at vi bør legge om dovanene våre drastisk.

– Jeg finner det ganske forbløffende at millioner av folk går rundt med skitne rumper mens de tror de er rene. Toalettpapir flytter på dritt, men fjerner den ikke, sier Rose George til nettstedet Tonic.

Hun står bak boken «The Big Necessity: The Unmentionable World of Human Waste and Why It Matters», og har derfor – unnskyld uttrykket – tatt et dypdykk i materien.

Forundret
Mens 90 prosent av befolkningen i land som Italia, Spania og Hellas bruker bidet når de har «gjort nummer to», er dopapiret nærmest enerådene i land som USA, Storbritannia, Sverige – og Norge.

– Jeg har alltid vært forundret over at vi vasker hver eneste del av kroppen, men ikke den mest skitne, sier George.

Bidetet spruter vann på det aktuelle området, og vasker dermed bort avføringsrester. Det finnes også en rekke elektroniske bideter, og særlig i Japan er det utbredt med toaletter som både vasker og tørker deg mens du sitter på ramma.

Ifølge helsepersonell kan dopapirtørkingen også forårsake helseproblemer som analrifter og urinveisinfeksjoner, sistnevnte ved at tarmbakterier dras fram mot urinrøret når kvinner tørker seg «feil vei».

Saken fortsetter under bildet
Bide:
BIDET: Eksperter anbefaler bidet eller våtservietter for en mer skånsom rengjøring etter et dobesøk. Foto: Shutterstock

Toalettpapir og våtservietter
Her hjemme er fastlege Arne Røde (64) enig i at toalettpapir ikke er det mest renslige alternativet.

– Det er helt klart bedre med bidet, men hvem har det? Før i tiden brukte vi jo blader og pels, så toalettpapir er helt klart bedre enn det, sier Røde til P4.

Han kommer opp med følgende «mellomløsning» for bidet-nektende nordmenn.

– Kanskje det som er aller best er å bruke både toalettpapir og våtservietter. Toalettpapiret tar bort dritt, mens våtservietten vasker deg ren, sier Røde.


Sjokolade-testen
Også en rekke kjendiser har kastet seg inn i den skitne debatten den siste tiden.

Artisten Will.i.am har sagt i et intervju med Elle Magazine at våtservietter er det folk bør bruke når det kommer til å tørke seg. 

– Her er beviset på hvorfor folk burde ha våtservietter: Hent litt sjokolade, gni det på et tregulv og prøv å få det rent igjen ved å bruke noen tørre håndklær. Du kommer til å få sjokolade i sprekkene. Det er derfor du må ha de våtserviettene. 

Saken fortsetter under bildet
Analrift:
UBEHAGELIG: Overdrevent bruk av dopapir kan blant annet føre til analrifter som kan være svært ubehagelig. Foto: Shutterstock

Stoler ikke på dopapir-kvinner
Skuespiller Terrence Howard går enda lenger enn Will.i.am, og sier i samme artikkel at han ikke stoler (!) på kvinner som bruker dopapir.

– Om de bruker dopapir, vasker de ikke bort alt. Det er bare urent. Så om jeg går inn i huset til en kvinne og ser toalettpapir, forklarer jeg dette til kvinnen, forteller Howard.

Også skuespiller og regissør Will Smith har en forkjærlighet for våtservietter.

– De som bruker vanlig dopapir, gjør seg selv en bjørnetjeneste, sier Smith i et intervju med BBC 1 Radio, gjengitt av Daily Mail.

Det bør for øvrig presiseres at våtservietter ikke skal kastes i toalettet, så en lukket søppeldunk er å anbefale hvis du skulle ønske å endre toalettvanene.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke ta med deg telefonen på do

Flere kanaler