PLAGSOMME: Bananfluene er bare 2-4 mm lange, men de kan formere seg i hundretalls individer i løpet av et par dager.
PLAGSOMME: Bananfluene er bare 2-4 mm lange, men de kan formere seg i hundretalls individer i løpet av et par dager. Foto: André Karwath/Wikipedia
Høsten er høytid for noen av de mest uønskede gjestene på kjøkkenet, nemlig bananfluene.

Stein Nordstein i Anticimex sier til Hus & Bolig at insektene, som også er kjent som fruktfluer, er ekstra aktive på denne tiden av året, ettersom de da søker seg innendørs for å legge egg.

– Oppdager du bananfluer inne, kan du umiddelbart konstatere at det er noe i huset ditt som ligger og gjærer, og det har gjort det i minst ti dager, sier Nordstein.


Liker sitrus
Ifølge forskere ved Lunds Universitet, er bananfluene på jakt etter en helt spesiell type frukt. Og det er ikke banan, som man kanskje skulle tro.

– De legger ikke egg i hvilken som helst overmoden frukt, men viser en tydelig preferanse for sitrus, opplyste forsker Marcus Stensmyr i en pressemelding i 2013.

Så hvordan holder du dem unna kjøkkenet ditt? Ifølge norske myndigheter er god orden og hygiene det viktigste.

«Forebygging skjer ved å tømme tomflaske- eller returbokslagre regelmessig, hindre at frukt eller grønnsaker, spesielt om høsten, blir liggende lenge i søppelkasser eller avfallsdunker, renske opp avløpsrenner i bakerier og ellers holde god hygiene»,skriver Folkehelseinstituttet. 

Men det er ikke alltid dette er nok. Har du først fått fluene i hus, kan et klassisk kjerringråd ofte gjøre nytten.

Eddik, vann og Zalo
Trikset, som er omtalt en rekke ganger tidligere, er overraskende enkelt - og varierer litt, utfra hvem du spør.

* Bland eddik (noen foretrekker eplecidereddik) og vann i en liten skål eller flaske. Enkelte blander også inn sirup.

* Tilsett et par dråper Zalo. Dette er viktig for at overflatehinnen skal brytes. 

* Fluene vil bli tiltrukket av eddiken og til slutt drukne. 

Saken fortsetter under bildet
bananflue
PÅ KJØKKENET: Bananfluen Drosophila melanogaster (bildet) er observert innendørs i Norge, men er ikke den vanligste. I alt er det syv arter fruktfluer som er å finne innendørs i Norge, opplyser Folkehelseinstituttet. Foto: Shutterstock


Formerer seg lynraskt
Ifølge Folkehelseinstituttet er fruktfluene svært små, bare 2-4 mm lange. De kan opptre innendørs hele året, men er vanligst å finne fra september til november.

Det finnes ca 3.800 ulike arter fruktfluer i verden, og av disse finner vi ca 80 i Skandinavia.

Fruktfluene går ikke inn under betegnelsen skadedyr, ettersom de lever av bedervet mat og søppel. De kan derimot være sjenerende når de blir mange. 

Og nettopp formeringen går oppsiktsvekkende raskt; En hunn kan legge flere hundre egg, og eggene klekker etter bare én til to dager.


Flere kanaler