SIER NEI: Espen Hågensen Rusdal er lei av at folk spør om de kan få komme foran ham i matbutikken.
SIER NEI: Espen Hågensen Rusdal er lei av at folk spør om de kan få komme foran ham i matbutikken. Foto: NTB scanpix/Dagsavisen
Å stå i kø er ofte en kilde til irritasjon – enten det er i trafikken eller i matbutikken.

Men er det greit å spørre om å få gå foran en annen i butikken, hvis du for eksempel bare har et par-tre matvarer i hånda?

Overhodet ikke, mener Dagsavisens kulturjournalist Espen Hågensen Rusdal. I en mye diskutert kommentar i egen avis, tar han et oppgjør med det han hevder er køsniking.

Han gjengir blant annet følgende situasjon som et typisk eksempel:

– Unnskyld kan jeg bare gå foran deg? Jeg har bare den her. Hun peker på ferdigretten og er på vei foran meg i køen på Meny.

– Eh, foran? Hvorfor det?

– Jeg har bare den her, gjentar hun.

Ja, og så, tenker jeg.

– Jeg har dårlig tid, legger hun til.

Da svarer jeg som jeg alltid gjør:

– Det skulle du tenkt på før, sier jeg og smiler, eller gliser, alt etter som.

«Egoistisk og frekt»
I kommentaren betegner han fenomenet som «egoistisk og frekt».

«Hvorfor i helvete er din tid mer verdt enn min? Jeg tok høyde for at det kunne være kø på butikken denne dagen. Jeg hadde i det minste ikke så dårlig tid at jeg ikke hadde tid til kø», skriver Rusdal.

Til P4 forteller han at kommentaren ble til etter lengre tids frustrasjon.

– Jeg har opplevd det mange ganger. Særlig i sentrumsnære dagligvarebutikker der folk skal kjapt inn og ha lunsj. De skal ofte bare ha én ting, og de har dårlig tid, sier Espen Hågensen Rusdal.

LES OGSÅ: Gjester raser mot Legoland: Rike barn kan kjøpe plass først i køen

Saken fortsetter under bildet

kø
Foto: Shutterstock

Delte meninger
Reaksjonene har ikke latt vente på seg. I Dagsavisens kommentarfelt er meningene mange – og delte.

«Helt enig.. Å snike i køen er en uting, og det virker som om de som sniker går ut ifra at det er helt greit. De blir like paff hver gang jeg sier at "nei, det synes jeg ikke er ok"», skriver én.

«Jeg lar gjerne folk med en eller tre varer slippe foran meg! Og de gjør ofte det samme med meg. Samfunnet blir ikke bedre av selvopptatte og egoistiske drittunger som vi oppfordres til å oppføre oss som», skriver en annen.


– Jeg synes egentlig jeg fikk overraskende mange positive reaksjoner. Jeg trodde jo de aller fleste som ville reagere, var de som ville komme forbi i køen. Men det var ikke helt sånn, hevder journalisten.

Selv om Rusdal kan virke bombastisk i kommentaren, er han likevel åpen for å fravike sitt klokkeklare prinsipp i helt spesielle situasjoner.

– Hvis du skal ha én ting, og du har en gråtende unge på armen, så ville jeg vurdert å godta det. Litt avhengig av hvor lang køen er, og avstanden mellom meg og den gråtende ungen.

LES OGSÅ: Derfor fjernet matbutikken nesten alle varer fra hyllene 


Flere saker

- Historisk stor sak Politiet har i dag pågrepet en tiende person i det de kaller en historisk stor sak om seksuelt misbruk av hunder. Onsdag 23.09 2020
Flere kanaler