KOS DEG I SOLA: Men, husk nok faktor, nok krem og ta deg pauser
KOS DEG I SOLA: Men, husk nok faktor, nok krem og ta deg pauser Foto: Shutterstock
Ifølge Kreftforeningen så skyldes rundt 90 prosent av alle tilfellene av hudkreft i Norge UV-stråling fra sol eller solarium. Derfor har Folkehelseinstituttet laget noen anbefalinger for bruk av solkrem. Her er et utdrag:

1. Alle trenger å bruke solkrem!
Solstrålene kan føre til tidlig aldring av huden og i verste fall føre til hudkreft. Unngå å bli solbrent. I tillegg til å være vondt, kan solbrenthet øke faren for kreft. Bruk solkrem som beskytter mot både UVA OG UVB-stråler. UVA fører til tidlig aldring av huden, UVB gjør deg solbrent. Begge typene kan føre til kreft.

2. 15 i Norge, 30 i «Syden»
I Norge er det anbefalt at du bruker minst faktor 15, i mer solrike land faktor 30. Faktor 30 er IKKE dobbelt så mye som faktor 15 (solkrem med faktor 15 beskytter mot 93 prosent av UV-strålene, faktor 30 beskytter mot 97 prosent).

Ta pauser fra sola, særlig når den er som sterkest mellom 12.00 og 15.00.

3. Bruk nok
Mange bruker alt for lite solkrem og får ikke den beskyttelsen som står på tuben.

– Det er rett og slett fordi standard testmetode for solkrem krever et ganske tykt lag, og det har vist seg at vi alle smører omtrent en fjerdedel så tykt som dette, sier forsker i Statens strålevern, Lill Tove Nilsen til KK.

Et tips er å bruke en teskje solkrem til hver kroppsdel; ansikt/nakke, overkropp, rygg, arm og to teskjeer på hvert ben.


4. Annenhver time
– Smør deg minst annenhver time, oftere dersom du bader, svetter mye eller tørker av solkremen med et håndkle.

Du må smøre deg inn like ofte om du har høy solfaktor. Høy faktor gjør ikke at du kan være lengre ute i sola enn når du bruker middels høy faktor, er rådet fra Folkehelseinstituttet.

5. I all slag vær
Selv om sola ikke steiker, om det er kaldt og overskyet, kan UV-strålene være sterke. Du kan bli solbrent uten solkrem.

Om vinteren i Norge når sola står lavt på himmelen, er det ikke nødvendig å bruke solkrem. Men det er heldigvis lenge til.

God sommer!


Flere kanaler