SKUMMELT: Brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren, viser fram en julestjerne som tok fyr fordi papiret lå for tett mot lyspæren.
SKUMMELT: Brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren, viser fram en julestjerne som tok fyr fordi papiret lå for tett mot lyspæren. Foto: Frende Forsikring
Desember er statistisk sett den verste brannmåneden i året, og nå blir juleglade nordmenn oppfordret til å slå av lyset i julepynten før de legger seg.

– Hvem er det du lyser for når du sover? Hvert år ser vi at elektriske smålys i dekorasjoner, stjerner og staker tar fyr og forårsaker brann. Du vil ikke at det skal skje når du sover, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.

Hele 48 prosent av befolkningen svarer at de ofte eller innimellom lar julebelysningen stå på om natten. Det viser en undersøkelse YouGov har utført for Frende Forsikring.

Gamle lysestaker
Brannvesenet i Bergen reagerer på tallene.

– For å være trygg er det lurt å slå av all julebelysning om natten og når du ikke er hjemme, sier Janicke Larsen, avdelingsleder for brannforebyggende avdeling i Bergen brannvesen.

De siste årene har det vært flere tilfeller av at papirprodukter, blant annet julestjerner, tar fyr når lyspæren kommer for tett på papiret.

Men også mange år gamle juledekorasjoner bekymrer ekspertene. Undersøkelsen viser at 40 prosent av oss har en adventsstake som er mer enn fem år gammel.

– Har du noen gang sett at lysstyrken i en flerarmet adventsstake er ustabil? Det er et tegn på at noe er galt, og da bør du skifte pærene, om ikke hele adventsstaken, sier Øystein Øren i en pressemelding.

Frende forsikring og Brannvernforeningen har sammen satt opp følgende sjekkliste for å gjøre julebelysningen så trygg som mulig:
  1. Sjekk at ledningene er hele og at pærene fungerer på adventsstaken, juletrelysene og annen pynt du gjenbruker år etter år.
  2. Slukk alle lysene om natten – også når du ikke er hjemme.
  3. Sjekk at det ikke er varmgang i kontakter eller koblinger før du legger deg.
  4. Ikke la ledninger komme i klem i dører eller vinduer.
  5. Hvis lysstyrken i pærene i en flerarmet adventsstake er ujevn, er det et tegn på at noe ikke er som det skal. Da bør pærene skiftes.
  6. Følg alltid bruksanvisningen og ikke bruk belysningen til noe annet enn det den er beregnet for.
  7. Gammel juletrebelysning kan avgi høy varme. Kjennes de for varme ut, bytt dem ut.
  8. Aldri bruk lyspærer som er sterkere enn det julepynten er beregnet for.
  9. Det er brannfarlig å plassere adventsstjerner og flerarmede lysestaker inntil gardiner eller annen julepynt.
  10. Har du utendørs julebelysning? Husk å bruke skjøteledning som er ment for utendørs bruk.

Flere kanaler