MINDRE «-SEN»: De er fortsatt i flertall, men det er stadig færre nordmenn som heter Hansen og Olsen.
MINDRE «-SEN»: De er fortsatt i flertall, men det er stadig færre nordmenn som heter Hansen og Olsen. Foto: NTB scanpix
Hansen, Johansen og Olsen - i den rekkefølgen - er Norges mest vanlige etternavn. Men, lengre ned på listen skjer det store endringer. 

Det viser Norsk etternamnleksikon, som nå er revidert etter 20 års bruk.

Tilbakegang for «-sen»
Det er cirka 50 000 nordmenn som heter Hansen til etternavn. Det er færre enn for noen år siden. Alle -sen-etternavnene går tilbake, sier redaktøren for Norsk etternamnleksikon, Olav Veka, til P4.

– Hansen, Johansen, Olsen. Sen-navnene er i særklasse de som går mest tilbake. Etter den nye navneloven i 2003 er det mange som har kuttet ut sen-navnet. De er så vanlige at folk heller vil bli knyttet til mer spesielle navn. Navn som skiller seg litt ut, sier Veka.

Det er gamle gårdsnavn som er populært nå.


Berg
Det første navnet på listen over de mest vanlige navnene i Norge som IKKE ender på sen, er Berg. Berg ligger på en 14. plass, rett foran Haugen og Hagen. Det er 60-70 prosent av Norges befolkning som har gårdsnavn.

– Et par som får barn i dag og står i valget mellom et sen-navn og et gårdsnavn er ikke i tvil, de velger nesten alltid gårdsnavnet, sier Veka.


Innvandrer-navn
Det utenlandske navnet som ligger høyest på lista er vietnamesiske Nguyen på en 51. plass. 

Det er også mange som heter Mohamed. Navnet ligger på 134. plass, men hadde vært mye høyere plassert om det ikke hadde vært så mange forskjellige måter å skrive det på.

Flere saker

- Historisk stor sak Politiet har i dag pågrepet en tiende person i det de kaller en historisk stor sak om seksuelt misbruk av hunder. Onsdag 23.09 2020
Setter inn flere tiltak mot muslimhat Økt fokus på diskriminering av muslimer i skolen og registrering av hatkriminalitet hos politiet. Onsdag 23.09 2020
Flere kanaler