VINTERLIG: Locana kan ved første øyekast minne om et norsk tettsted, men byen sliter med stor fraflytting.
VINTERLIG: Locana kan ved første øyekast minne om et norsk tettsted, men byen sliter med stor fraflytting. Foto: Locana kommune
Drømmer du om å flytte til en italiensk alpeby, kan det være verdt å lese videre.

Ordføreren i lille byen Locana, som ligger helt nordvest i Italia, nær grensen til Frankrike, lover 9.000 euro (ca 90.000 kroner) til den som flytter dit.

Du må ha barn
Betingelsen er at du har barn, og at du har en årlig inntekt på minst 6.000 euro (ca 60.000 kroner). Dessuten skal pengene utbetales over tre år.

– Innbyggertallet har sunket fra 7.000 tidlig på 1900-tallet til omtrent 1.500 i dag. Årsaken er at mange reiser for å jobbe på de store fabrikkene i Torino, sier ordfører Giovanni Bruno Mattiet til CNN Travel.

Saken fortsetter under bildet
locana
HØYE FJELL: Det lille stedet er omgitt av majestetiske omgivelser. Foto: Flickr

Desperat
I den lille byen hans, som ligger i Piemonte-regionen, dør det hvert år ca 40 personer - mens bare 10 blir født.

Ordførerens tilbud gjaldt opprinnelig bare for italienere eller utlendinger som allerede bodde i landet, men nå er han så desperat at tilbudet er utvidet til å gjelde for absolutt alle.

– Det er haugevis av stengte butikker, barer og restauranter som bare venter på å få nye mennesker som kan drive dem, sier Mattiet.

En rekke småbyer i Italia sliter med tilsvarende problemer. Ifølge CNN er det nå 139 (tidligere) byer som har mindre enn 150 innbyggere.

alpe
SKI: Locana kan blant annet lokke med skianlegget Alpe Cialma. Foto: Locana kommune
Flere kanaler