UTGÅTT SOLKREM: Leverandørene sier at du må kjøpe ny hvert år. Tester viser derimot at dette ikke stemmer.
UTGÅTT SOLKREM: Leverandørene sier at du må kjøpe ny hvert år. Tester viser derimot at dette ikke stemmer. Foto: Shutterstock
– Nei, sier Christian Strand fra Forbrukerinspektørene på NRK.

Men, det er med noen forbehold.

Triksene du må kunne
Leverandører av solkremer sier at du må kjøpe ny solkrem hvert år, og skal man tro de påstemplede holdbarhetsdatoene, så stemmer det.

Men Forbrukerinspektørene på NRK sier at dette er tull og at alt avhenger av hvordan man har lagret den. I programmet testet de en solkrem som hadde blitt lagret i en skuff i hele ti år.

– Solkremen som hadde blitt lagret uten sollys var helt fin, bedyrer Christian Strand til P4.

Det som riktignok kommer frem av testen er at ved lang lagringstid synker faktoren noe. Strand sier at det som er viktig å sjekke er at kremen ikke har harsknet eller skilt seg. Hvis ikke, går den fint an å bruke.

I tillegg er det fint å huske på å lagre kremen i romtemperatur som ikke er veldig varm, og uten direkte kontakt med sollys.


Bakterier
Et kjent fenomen med kremer er at i tubeåpningen ligger det størknet krem, noe som gjør at de ser udelikate og skitne ut.

– Tubeåpningen har ofte nærkontakt med hud, og her kan det samle seg bakterier. Det er derfor viktig å rense den, sier Christian Strand til P4.

Å rense tuben før den lagres etter en ferie hvor den ha blitt mye brukt er også lurt i følge Strand. Da har den større sjanser for å holde seg best mulig.

Saken fortsetter under bildet.
rens
RENS ÅPNINGEN: For å unngå bakterier, er det lurt å vaske av åpningen før solkremen legges bort og lagres til neste ferie. Foto: Shutterstock


Ta frem tusjen
Strand mener at holdbarhetsdatoen endrer seg etter når produktet først ble åpnet. For de som ønsker å følge den påstemplede holdbarhetsdatoen, har han et råd.

– Finn fram en tusj og skriv på datoen som du først åpnet flaska på.

Da kan man regne ett år fra denne datoen og bruke kremen fram til da. For det er mange som kjøper en krem lenge før den faktisk tar i bruk. Da er det kjedelig om du må kaste den etter tre måneders bruk fordi den lå i skuffen de ni månedene før det.


Flere saker

– Personer som nekter å jobbe av religiøse årsaker skal ikke få stønad – Det er ikke akseptabelt at Nav gir penger til folk som ikke vil jobbe av religiøse grunner. Torsdag 30.07 2020
Fellingstillatelse på ulv Det er gitt skadefellingstillatelse på én ulv i sju kommuner i Agder. Lørdag 01.08 2020
Flere kanaler