SJEFEN: Forskere har funnet ut hvem som har siste ord når det kommer til navnevalg.
SJEFEN: Forskere har funnet ut hvem som har siste ord når det kommer til navnevalg. Foto: Shutterstock
Det er mange ting å ta hensyn til når man skal gi sitt barn et navn. Først og fremst skal det passe til den lille personen du nettopp har blitt kjent med, men det er også andre faktorer som skal tas i betraktning. 

Hvor «vanlig» er navnet, fungerer det i utlandet, er det besteforeldre i bildet som kommer til å bli dødelig fornærmet hvis barnet ikke blir oppkalt etter dem? Alt dette må foreldre ta hensyn til, men når alt kommer til alt, hvem er det egentlig som har mest å si for navnevalget – mor eller far?

Gulbrand Alhaug er professor ved Universitetet i Tromsø og sammen med den finske forskeren Minna Saarelma har han sett på hvem det er som bestemmer mest. 

Det er ikke så lett for forskere å finne ut av denne problemstillingen, men ved å se på hvilke navn barn får når finner bosetter seg i Norge har de funnet et tydelig mønster, skriver forskning.no.

Saken fortsetter under bildet
Barnedåp
VALGETS KVAL: Det er ikke alltid like lett å bestemme seg for et navn, men når alt kommer til alt – er det mor eller far som har siste ord? Foto: NTB scanpixMor bestemmer
Forskerne studerte over 2150 navn på barn i finsk-norske familier og studerte de opp mot gjeldende navnetrender i Norge og Finland. I Norge er det for eksempel færre enn 25 prosent av alle barn som får mer enn ett navn, i Finland er det derimot stikk motsatt – 99 prosent av alle barn har et dobbeltnavn eller trippelnavn. 

Hvordan slo denne trenden ut i familier der man hadde en finsk og en norsk forelder? Forskerne fant ut at hvis mor var finsk fikk 71 prosent av barna dobbeltnavn, mens hvis far var finsk var det kun 55 prosent som endte opp med to navn, skriver forskning.no. 

Det viser seg altså at hvis mor er norsk legger man seg nærmere en norsk navnetradisjon og hvis mor er finsk blir navnet nærmere en finsk tradisjon. Det samme gjelder for valg av etternavn. Det kan med andre ord tyde på at det er mor som har mest å si når det kommer til barnets navnevalg. 


Flere kanaler