TRADISJON: Julegrøten i mange år vært en stor del av julen til nordmenn.
TRADISJON: Julegrøten i mange år vært en stor del av julen til nordmenn. Foto: Shutterstock
Det er en lang tradisjon å gjemme mandelen i grøten i Norske familier rundt juletider. Som mange foreldre kanskje vet, er det ikke alltid like tilfeldig hvor mandelen ender opp.

I en undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for meieriprodukter viser det seg at 83 prosent av de som spiser grøt på julaften har mandel i grøten. 42 prosent av disse passer på at det er barna som får mandelen og vinner premien, ifølge pressemeldingen.

Tar det personlig
Komiker og relasjonsterapeut Dora Thorhallsdottir har en klar mening om hvordan denne «mandel-fiksingen» bør foregå. 

– Barn i barnehagealder tar ting personlig, så hvis de ikke får mandelen men det gjør storebror, mamma og onkel så kan de fort føle at de mislykkes. De spiste ikke fort nok, de gjorde det ikke bra nok og det var noe de ikke fikk til. Så det er viktig at foreldre ikke bagatelliserer, og sier at det ikke er så farlig, sier Dora til P4.

Når barna blir eldre kan man gradvis gå over til at de ikke får mandelen. Det finnes da måter som gjør at barna føler seg store og inkludert i det de voksne er med på.

– Man kan si til de eldste, nå skal lillesøster til å få mandelen og du er med på den hemmeligheten med å putte mandelen i tallerkenen hennes. Da blir de en del av konspirasjonen og det kan være hyggelig for de å ta del i.Flere kanaler