PÅ HELL: Juletreet bør ut senest tjuendedag jul, 13. januar, skal vi følge de gamle tradisjonene.
PÅ HELL: Juletreet bør ut senest tjuendedag jul, 13. januar, skal vi følge de gamle tradisjonene. Foto: NTB scanpix
Mange har gjort det allerede, men for en rekke andre er det denne helgen juletreet blir avkledd og kastet ut.

Søndag 6. januar er det trettende dag jul, også kjent som Helligtrekongersdag, og fra gammelt av er det mange som har som tradisjon å rydde ut jula denne dagen.

– Dagen markerer slutten på jula i mange land, og hos katolikkene markerte den overgang fra faste til karnevalstid, sier avdelingsdirektør og kulturhistoriker Anne Kristin Moe ved Nordfjord Folkemuseum til Din Side.

Ifølge Wikipedia var det vanlig å tenne juletreet for siste gang på helligtrekongersaften, 5. januar. Feiringen av helligtrekongersaften er nærmest utdødd i Nord-Europa, men feiringen praktiseres fortsatt i spansktalende land.

Lang jul i Sverige
Ønsker du å beholde julefølelsen enda lenger, kan du støtte deg til vårt broderfolk i Sverige, der store deler av befolkningen lar pynten stå til tjuendedag jul, som er 13. januar.

Denne dagen blir betegnet som absolutt siste frist for å kaste ut juletreet, og ifølge svenske tradisjoner skulle også resten av julematen spises opp. 

Mange steder er det også fortsatt tradisjon for barna å gå julebukk på tjuendedagen.

Saken fortsetter under bildet
juletre
TAKK FOR NÅ: Ser juletreet ditt sånn ut, kan det være et tegn på at du bør rydde vekk jula. Foto: Shutterstock

Henter juletreet ditt
For folk som bor i byen kan det være praktisk å benytte seg av ordningen med kommunal henting av juletrær, og i Oslo skjer dette mellom 5. og 12. januar. 

Ved å følge denne linken kan du sjekke tidspunktet for din bydel.

Husholdningskunder i Bergen kan levere det gamle juletreet gratis til alle gjenvinningsstasjoner helt fram til slutten av februar.


Flere kanaler