SNART ER DET SLUTT: Sjekk i lommene dine. Har du kontanter på deg? Det kontantfrie samfunnet er rett rundt hjørnet.
SNART ER DET SLUTT: Sjekk i lommene dine. Har du kontanter på deg? Det kontantfrie samfunnet er rett rundt hjørnet. Foto: NTB scanpix
En svensk og en dansk forsker har slått sine kloke hoder sammen for å finne ut når vi blir et kontantfritt samfunn. De kom frem til en helt konkret dato.

Og den datoen er 24. mars 2023.

- Akkurat når på dagen er vi ikke helt sikre på, sier Jonas Hedman fra Handelshøyskolen i København til Computer Sweden.

Ifølge forskerne kan du i dag betale med kontanter på 97 prosent av alle utsalgssteder. Det er bare 18 prosent av betalingene som skjer med kontanter.


Ved å se på når det ikke lenger lønner seg for butikker, restauranter osv. å ta i mot kontanter, har forskerne funnet ut at du i praksis ikke får brukt kontanter om drøye 5 år.

Det å ta betalt i kontanter er dyrt for utsalgssteder.

- Butikkene bruker - i snitt - 113 minutter hver dag på å håndtere kontanter, sier den andre forskeren Niklas Arvidsson fra Det Kungliga tekniska universitetet.

Det er klart flest som betaler varene sine med kort, men det finnes også mobile betalings-løsninger. Onsdag ble det kjent at Nordea blir med i Vipps. Vipps har i dag 2,6 millioner brukere og ligger på mellom 300 og 400 tusen transaksjoner hver dag.

Flere saker

– Personer som nekter å jobbe av religiøse årsaker skal ikke få stønad – Det er ikke akseptabelt at Nav gir penger til folk som ikke vil jobbe av religiøse grunner. Torsdag 30.07 2020
– Synd hvis minnesmerket ikke er på plass til neste år – Det er veldig synd hvis det nasjonale minnesmerket på Utøya ikke er på plass til tiårs-markeringen neste år. Fredag 31.07 2020
Flere kanaler