SNART ER DET SLUTT: Sjekk i lommene dine. Har du kontanter på deg? Det kontantfrie samfunnet er rett rundt hjørnet.
SNART ER DET SLUTT: Sjekk i lommene dine. Har du kontanter på deg? Det kontantfrie samfunnet er rett rundt hjørnet. Foto: NTB scanpix
En svensk og en dansk forsker har slått sine kloke hoder sammen for å finne ut når vi blir et kontantfritt samfunn. De kom frem til en helt konkret dato.

Og den datoen er 24. mars 2023.

- Akkurat når på dagen er vi ikke helt sikre på, sier Jonas Hedman fra Handelshøyskolen i København til Computer Sweden.

Ifølge forskerne kan du i dag betale med kontanter på 97 prosent av alle utsalgssteder. Det er bare 18 prosent av betalingene som skjer med kontanter.


Ved å se på når det ikke lenger lønner seg for butikker, restauranter osv. å ta i mot kontanter, har forskerne funnet ut at du i praksis ikke får brukt kontanter om drøye 5 år.

Det å ta betalt i kontanter er dyrt for utsalgssteder.

- Butikkene bruker - i snitt - 113 minutter hver dag på å håndtere kontanter, sier den andre forskeren Niklas Arvidsson fra Det Kungliga tekniska universitetet.

Det er klart flest som betaler varene sine med kort, men det finnes også mobile betalings-løsninger. Onsdag ble det kjent at Nordea blir med i Vipps. Vipps har i dag 2,6 millioner brukere og ligger på mellom 300 og 400 tusen transaksjoner hver dag.

Flere saker

Jahn Teigen er død Den folkekjære sangeren og musikeren Jahn Teigen er død, 70 år gammel. Tirsdag 25.02 2020
Flere kanaler