PÅSKEDIGG: Frossen banan med mørk sjokolade.
PÅSKEDIGG: Frossen banan med mørk sjokolade. Foto: Shutterstock
  • Berit Nordstrand om påskeegg.
    11.04.17
    02:14
    11.04.17
    02:14
  • Er mørk sjokolade egentlig bedre enn lys?
    11.04.17
    02:26
    11.04.17
    02:26
  • Berit Nordstrand deler sine sunne godterioppskrifter.
    11.04.17
    01:17
    11.04.17
    01:17
Høytidene er preget av fylte godteskåler, sjokolader i anorakklomma og påskeegg med smågodt. Hakk i hæl kommer ofte den ugne følelsen i kropp og sinn fordi det ble for mye av det gode.

P4 har snakket med Berit Nordstrand om hvordan vi kan gjøre påsken sunnere.

Se oppskrifter nederst i saken.

En handfull
Berit Nordstrand er blant annet utdannet lege, forfatter og blogger, med lidenskap for å formidle sin kunnskap og sine metoder om hvordan man får til en smart livsstil i en hektisk hverdag i sin blogg.

Hun mener at det er koselig med påskeegg, men at det er mengden og det man serverer ved siden av som kan utgjøre forskjellene.

– En liten handfull med godteri om gangen er fornuftig, sier Nordstrand til P4. 

I en fireåring sin hand tilsier det kanskje fire-fem biter, men så kan man lage andre gode ting ved siden av.

– Fruktsalat, grønnsaker med rømmedipp, smoothies og spekemat er fint å lage.

Nordstrand mener at man kan være smart i hva man setter fram, fordi barn liker så mye mer enn bare godteri.


Alternativt fyll til påskeegget
Berit Nordstrand fyller sitt eget påskeegg med sjokolade som ikke er søtet med sukker, og gjerne 80% sjokolade som er økologisk.

– Det er jo kakaobønnene som bidrar med gode plantestoffer og antioxidanter som demper stress i kroppen, styrker immunforsvaret og tarmfloraen. 

Hun insisterer på at dette bidrar til energi og overskudd og mange flere helsemessige fordeler.

Melkesjokolade eller mørk sjokolade?
Nordmenn hamstrer store plater med melkesjokolade og Kvikk Lunsj i påsken. I følge Nordstrand er ikke dette gode valg. 

– Den kan ikke sammenlignes med den mørke sjokoladen. Den inneholder så mye sukker og så lite helsebringende sjokolade.

Dersom man synes det kan være litt mektig å gå rett fra melkesjokoladen til den mørke varianter, så er det mye gode alternativer man kan lage. 

– Og det er jo så gøy for både barn og voksne å lage litt godteri sammen.

Berit Nordstrand har selv seks barn som hun gjerne tar med på kjøkkenet for å lage deilig og sunt godteri.


Oppskrifter
Under kan du se oppskrifter på noe av godteriet og snacksen som Berit Nordstrand anbefaler. Disse er hentet fra hennes hjemmesider.

Nøttekuler:
Nøttekuler
NØTTEKULER: Berit Nordstrand lager gjerne nøttekuler sammen med barna sine i påsken. (Illustrasjonsfoto) Foto: Shutterstock
Ingredienser:

  • 10 tørkede dalder
  • 3-4 dd økologisk kaldpresset kokosfett
  • 2,5 dl kokos
  • 2,5 dl rå pistasjnøtter/valnøtter/pekannøtter, alt etter som hva du liker.
  • 1ts vaniljeessens
  • 1/2 ts vaniljefrø (kan sløyfes)
  • en klype mineralsalt
  • 100 g smeltet mørk sjokolade til sjokoladetrekk hvis ønskelig
Slik gjør du:

  1. Fjer steinene fra dadlene og finhakk.
  2. Rens nøttene og finhakk eller kvern dem i en mandelkvern. (Bruker du blender kan du bruke hele nøtter som har vært bløtlagte i 2-3 timer).
  3. Blan alle ingrediensene bortsett fra kokosfettet i en bolle.
  4. Ta 1/4 av massen i hver omgang i en stavmikser eller i en blender og kjør sammen til en deig.
  5. Rør forsiktig inn smeltet kokosfett.
  6. Form deigen som en stor ball og avkjøl i kjøleskap i 30-45 minutter.
  7. Ta deigen ut av kjøleskapet og form små kuler (litt større en klinkekuler).
  8. Rull kulene i kakaopulver eller dypp dem i smeltet mørk sjokolade.
Tips:
Legg bitene i en boks som egner seg for frysing, sleng dem i fryseren, og tin dem på bare fem minutter når du får lyst på noe godt.

Bananis med sjokoladetrekk
Banan
PÅSKEDIGG: Frossen banan med mørk sjokolade. Foto: Shutterstock
Ingredienser (til fire personer):

  • To kraftige sugerør som deles i to, eller fire grillpinner
  • 2 bananer
  • 80 gram mørk sjokolade
Slik gjør du:
  1. Skrell bananen og del dem i to.
  2. Stikk et sugerør eller grillpinne inn i bananen og frys dem i en tett boks over natten.
  3. Smelt sjokoladen i vannbad.
  4. Ta de frosne bananene, hold dem over den smeltede sjokoladen og hell litt sjokolade på med en skje. Sjokoladen stivner med en gang på de frosne bananene.
  5. Nyt ispinnen med det samme eller frys dem ned for å spise senere.
Tips:
Strø revet kokos, hakkede pistasjnøtter, hakkede tørkede bær eller lignenede over sjokoladetrekket før det stivner.

Berit Nordstrands snickers-snacks:
snickers
HJEMMELAGET SNICKERS: Favoritten hos familien Nordstrand er hjemmevarianten av Snickers. Foto: beritnordstrand.no

Ingredienser:

Nougat
  • 4ss mandelsmør eller cashewnøttsmør (kjøpes på helsekost eller så kan du knuse nøtter selv i en blender)
  • 2 ss lønnesirup
  • 1ss kokosmel
Karamell
  • 12 stk myke dadler, finhakket
  • 10 ss vann
  • 0,25 ts mineralsalt
  • 0,5 ts vaniljeekstrakt
  • 1 ss kokosolje (smeltet kokosfett)
  • 1 dl grovhakkede peanøtter
Sjokolade
  • 100g hakket mørk sjokolade
  • 1 ts kokosolje (smeltet kokosfett)
Slik gjør du:

Nougat
  1. Bland ingrediensene til nougat i en bolle og blan til en jevn masse.
  2. Kle et brett med bakepapir (et som er passe stort til at du får det inn i fryseren).
  3. Trykk nouganten utover og form det til et 1cm tykt rektangel.
  4. Sett i fryseren til det stivner (1 time).
Karamell
  1. Fjern steinene i dadlene og finhakk dem.
  2. Blan ingrediensene til karamellen i en blender eller bruk bolle og stavmikser.
  3. Kjør på full hastighet til du har en jevn og kremet masse. Du må nok stoppe blenderen flere ganger og skrape ned masse som klistrer seg på veggen.
  4. Smak til karamellen og juster smakene om nødvendig.
  5. Smør halvparten av karamellen utover nougatlaget. Resten kan du benytte som karamellsaus til iskrem eller ganske enkelt som et søtt pålegg.
  6. Strø hakkede nøtter utover karamelllaget og trykk dem litt nedi snickersen.
  7. Sett platen tilbake i fryseren (1 time).
Sjokolade
  1. Smelt mørk sjokolade og kokosfett i vannbad.
  2. Del snickeresmassen i seks avlange snickers, som så deles i to til 12 passe snack-biter.
  3. Smør dem med smeltet sjokolade ved hjelp av en liten slikkepott eller skje. 
  4. Om du bil dekke hele bunnen eller ikke er opp til deg.
  5. La stivne i fryseren i 15 minutter før servering.
LES OGSÅ: Christer Berens lager amerikansk frokost

Flere saker

- Vil bli taxikollaps i Oslo Den seriøse delen av taxinæringa i Oslo vil kollapse med regjeringens nye reform. Tirsdag 14.05 2019
Flere kanaler