Foto: Wikipedia
Det kan være fristende å la barna gå seirende ut av en runde med Ludo - for å unngå dårlig stemning hjemme.

Men det bør du være forsiktig med å gjøre, skal vi tro førskolelærer og psykosynteseterapeut Anne Nielsen.

– Å tape er en sosial ferdighet vi alle har godt av å få med oss. Barn som ikke lærer seg dette blir ikke gode lekekamerater, sier hun til KK.

Nielsen, som også har skrevet boken «Hverdagslykke – hvordan unngå syv feilgrep i moderne barneoppdragelse og utdanning», mener det er lurt å la barnet få være i fred og furte ferdig etter at det har tapt.

– Samtidig er det bra å anerkjenne barnets følelser. Du kan godt si at du forstår at barnet blir sur, men allikevel vise at «sånn er livet», sier Nielsen, som mener vi lever i en veldig konkurransestyrt verden - og at barn i dag derfor er mer opptatt av å vinne enn tidligere.

Saken fortsetter under bildet
brettspill
ADVARER: Det er ikke lurt å la barna få vinne i brettspill, forteller ekspert. Foto: NTB scanpix

«Innbilt suksess»
En amerikansk studie utført av psykologiprofessor ved Amherst College, Carrie Palmquist, støtter opp under den norske forfatterens konklusjon.

– Når barn opplever «innbilt suksess» knyttet til bestemte oppgaver, svekker dette evnen til å vurdere egne handlinger og evner. Som et resultat av dette kan barna komme til å overse viktig informasjon de kan ha bruk for når de skal ta beslutninger i fremtiden, heter det i studien som er gjengitt i Science Daily.


Flere kanaler