LÆRER BORT: Silje Sandmæl mener nordmenn må bli flinkere til å prute.
LÆRER BORT: Silje Sandmæl mener nordmenn må bli flinkere til å prute. Foto: NTB scanpix
Når vi nordmenn er på utenlandstur er vi vant til å tenke at vi kan prute når vi kjøper noe.

Handler vi hjemme i Norge, er det imidlertid langt mellom de som prøver å snakke seg til en lavere pris - men slik bør det ikke være, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

– Det som er så flott i Norge er at butikkene legger opp til at man skal prute! Så det at man ikke gjør det, er jo dumskap, sier Sandmæl i P4-programmet «Michael Direkte».

Sandmæl har forståelse for at mange føler seg både kjipe og gjerrige hvis de prøver å få avslag, men hun hevder prutingen kan være både rask, enkel og diskret - hvis man følger oppskriften nedenfor:

1. Last ned appen Prisjakt.

2. Når du er i butikken, går du inn på appen og legger inn produktet før du kjøper det. Mange butikker har prisgaranti eller prismatch, og ser du at produktet selges billigere andre steder (for eksempel i nettbutikker), viser du dette til betjeningen.

– Du trenger ikke si så mye, du kan bare vise fram telefonen din der det fremkommer at varen selges billigere et annet sted. Betjeningen kommer til å si «så bra», for de liker at garantien blir brukt, sier Sandmæl.

En uhøytidelig spørrerunde på gata i Oslo viser at det er blandede erfaringer med pruting her i landet. Her er et par erfaringer:

– Jeg tør ikke, det går ikke i Norge. Bare i utlandet. Jeg føler det er faste priser og høy skatt her i Norge.

– Ja, jeg har prutet. Det gjelder grønnsaker som ikke har sett så bra ut - da har jeg spurt om rimeligere pris.


Flere kanaler