MAMMA: Ny forskning viser at du arver intelligensen fra moren din.
MAMMA: Ny forskning viser at du arver intelligensen fra moren din. Foto: Shutterstock
Noen gang lurt på om du har arvet intelligensen din fra mor eller far? Ny forskning viser - til fedres kanskje store skuffelse - at barn arver intelligensen fra mor.

En ny studie viser at vi mest sannsynlig arver intelligensen fra det kvinnelige X-kromosomet, skriver Seizepositivity.com. Inntil nylig har man gått ut i fra at begge foreldre bidrar til barnets intelligens - men nå er det altså mor som kan skilte med å være hovedkilden.

Gener fra far blir deaktivert
Men hva er et kromosom nå igjen? Hold deg fast: Det er en dannelse laget av nukleinsyrer og protein, som lagrer og overfører generisk informasjon. Alle mennesker har et par kromosom i hver celle i kroppen. Men her kommer den utslagsgivende forskjellen: mens menn har ett X- og et Y-kromosom, har kvinner to X-kromosomer.

Genetiske egenskaper av kjønnspesifikke gener, som mennesker har, er enten aktivert eller deaktivert avhengig av det spesifikke utvalget og til slutt egenskapene som påvirkes. De aktiverte påvirker det genetiske miljøet, mens de deaktiverte genene ikke vil gjøre det. Derfor, hvis en enkelt funksjon er aktivert via moren, blir genene fra faren deaktivert. 

Kvinner har større sannsynlighet for å påvirke kognitive evner, siden kvinner har to X-kromosomer mens menn bare bærer en. Dessuten antas intelligens å være et svært kjønnsspesifikt gen som kommer fra moren.

Pappa
FORELDER: Inntil nylig har man gått ut i fra at begge foreldre bidrar til barnets intelligens. Men nyere forskning mener dette er feil. Foto: Shutterstock

Mors IQ beste indikator for høy intelligens
Teorien om at mødre har større innflytelse på barns intelligens er imidlertid ikke ny. Tilbake i 1984 undersøkte Universitetet i Cambridge genomisk kondisjonering og hjernens utvikling, og konkluderte med at morsgener gir mer materiale til hjernen. 

En skotsk studie som fulgte 12.686 personer i alderen 14 til 22 år og overvåket deres intelligens i løpet av mange år, har funnet ut at mors IQ er den beste indikatoren for høy intelligens. Selv om ikke alle vil si seg enig i denne forskningen, så er en ting sikkert: mødre har en betydelig innvirkning på barnets kognitive evner. Når det er sagt så påvirker også ernæring og næring barnets intellektuelle utvikling, som vil si at det ikke bare handler om genetikk.


Flere kanaler