RIKE BARN LÆRER MEST: Besteforeldres formue har mye å si for barnebarnas prestasjoner på skolen
RIKE BARN LÆRER MEST: Besteforeldres formue har mye å si for barnebarnas prestasjoner på skolen Foto: Shutterstock
At foreldrenes innsats og bakgrunn betyr mye for barnas karakterer på skolen har forskning vist i mange år, men hvilken påvirkning har besteforeldrene på barnebarnas karakterer?

Arv er veldig viktig
Nå er det gjort en svensk studie på hva besteforeldres formue (penger, aksjer og eiendom) har å si for barnebarnets prestasjoner på skolen.

Resultatene viser at slektens formue har stor betydning for karakterene, skriver forskning.no.

Besteforeldres formue er faktisk like viktig som familiens utdanningsnivå.

Også i Norge
- Det er ingen grunn til å tro at Norge skiller seg fra Sverige på dette området. At familiens formue betyr noe for skoleresultater viser også ny, norsk forskning, sier samfunnsforsker Marianne Nordli Hansen til forskning.no.

Hun tror grunnen til at dette ikke er bedre dokumentert tidligere er at det ofte er vanskelig å spore en families reelle formue og at det kan være store feilkilder.


Hvorfor?
De svenske forskerne sliter med å forklare den klare sammenhengen mellom formue og skoleprestasjoner - fra en generasjon til en annen - og videre til barnebarna, men lanserer noen teorier.

  • Rike besteforeldre gjør det mulig for barnebarna å bo i områder med bra skoler.

  • Rike familier gir en bedre beskyttelse mot arbeidsledighet, som igjen gjør at barnebarna tør å ta større sjanser i valget av studier. Barna trenger ikke å satse på yrker hvor de tjener penger umiddelbart.

  • Rike familier oppfordrer barn til å satse på utdanning og besteforeldre har stor påvirkning på barnebarna sine.


Flere saker

– Personer som nekter å jobbe av religiøse årsaker skal ikke få stønad – Det er ikke akseptabelt at Nav gir penger til folk som ikke vil jobbe av religiøse grunner. Torsdag 30.07 2020
– Synd hvis minnesmerket ikke er på plass til neste år – Det er veldig synd hvis det nasjonale minnesmerket på Utøya ikke er på plass til tiårs-markeringen neste år. Fredag 31.07 2020
Flere kanaler