SØVNIG: Forskere mener det kan være store mørketall når det kommer til hvor mange kvinner som lider av sexsomni.
SØVNIG: Forskere mener det kan være store mørketall når det kommer til hvor mange kvinner som lider av sexsomni. Foto: Shutterstock
En gruppe skotske forskere har gjort en studie på sexsomni-pasienter, og oppdaget noe overraskende, skriver Forskning.no

Sexsomni er en sjelden søvnsykdom som får de som har den til å utføre ufrivillige, seksuelle handlinger mens de sover. Kvinner og menn reagerer ulikt på sykdommen, men den er ofte forbundet med skam.


Tidligere har man trodd at det først og fremst var menn som led av sexsomni, men det viser seg å ikke stemme. Det forskerne nå har funnet ut er at kvinner og menn reagerer ulikt på søvnlidelsen. Menn antaster som regel sin partner i søvne, det gjelder ikke for kvinnene. 

– Kvinnene hadde en mer mastruberende adferd og agerte sjelden utad. De var ofte alene når de kom til oss for hjelp, mens mennene derimot ofte kom med en partner som hadde bedt dem om å søke hjelp, forteller forsker ved Universitetet i Edinburg, Emmalee Maschauer, som står bak studien til Videnskab.dk.


Store mørketall
En studie gjort ved Universitetet i Bergen i 2010 viste at rundt syv prosent av den norske befolkningen kan ha sexsomni, skrev NRK for seks år siden.

Man tror nå at det kan være store mørketall når det kommer til hvor mange kvinner som sliter med denne sykdommen. Mennenes oppførsel innvolverer som regel en partner, en amerikansk mann hadde gjennom 20 år sex med sin kone om natten, uten å huske noe morgenen etter, skriver Forskning.no. Kvinnene derimot våkner av at de onanerer i søvne.

– Ettersom adferden er mer rettet mot dem selv er mange kvinner kanskje ikke klar over at de gjør det. Eller de søker ikke hjelp fordi det ikke går ut over andre enn dem selv, sier forsker Emmalee Maschauer til Videnskab.dk. 


Hun understreker at det er viktig at man søker hjelp hvis man lider av denne søvnsykdommen. Den kan behandles med både medisiner og livsstilsendringer.

– Oppsøk en klinikk. Det finnes behandling, og det er ikke noe å skamme seg over, sier hun til nettstedet. 

Flere kanaler