BAKTERIEBOMBE: En ny studie slår fast at hurtigtørkerene er bakteriebomber.
BAKTERIEBOMBE: En ny studie slår fast at hurtigtørkerene er bakteriebomber. Foto: Shutterstock
I følge en ny studie som er publisert i «Journal of Applied Microbiology» sprer såkalte hurtigtørkere 1300 ganger flere bakterier enn vanlig tørkepapir. 

Håndtørkerne finnes stort sett på nesten alle offentlige toaletter og foretrekkes foran papir. Studien slår fast at de sprer mer enn 60 ganger mer bakterier enn vanlig varmluftstørkere. 

Studien er gjennomført på Londons University of Westminster og sammenlignet tre forskjellige metoder for å tørke hendene - tørkepapir, varmluftstørker og hurtigtørker. 

Testpersonalet brukte hansker fulle av bakterier og sjekket hvilke tørkemetoder som avga flest bakterier til omgivelsene. Der kom frem til at hurtigtørkeren var klart verst. 

Verstinglisten:
  1. Hurtigtørker (spredte bakteriene 3 meter)
  2. Varmluftstørker (spredte bakteriene 75 cm)
  3. Tørkepapir (spredte bakteriene 25 cm)

Produsent reagerer
En talsperson for Dyson, som produserer Airblade-hurtigtørkere, sier studien er misvisende og at tørkepapirindustrien står bak forskningen. 

I følge Independent mener de at i hverdagen ville man aldri brukt hansker fulle av bakterier og påpeker at en del av prosessen er å vaske vekk bakteriene med vann og såpe - før man tørker hendene. 

- Det har blitt brukt urealistiske mye bakterier i forskningsprosjektet på uvaskede hansker, forteller talspersonen til avisen. 

Dr. Patrick Kimmitt, en av personene bak studien, aviser all kritikk og mener den er kvalitetssikret av et uavhengig panel. 

Flere kanaler