RØDSKJEGG: Noen menn har rødt skjegg, men blondt eller brunt hår ellers. Nå vet vi hvorfor.
RØDSKJEGG: Noen menn har rødt skjegg, men blondt eller brunt hår ellers. Nå vet vi hvorfor. Foto: Shutterstock
Mange norske menn har i dag et skjegg som kunne gjort Kaptein Rødskjegg stolt, uten å ha et eneste rødt hårstrå ellers på kroppen.

Men hvorfor er det sånn?


Nettstedet Motherboard, som tilhører nyhetskanalen Vice, tok kontakt med den nederlandske genforskeren Petra Haak-Bloem for å få svaret.

– Generelt kan man si at man hårfarge er noe man ikke bare arver fra sine foreldre, men også lenger bakover i slekten. Så det er fullt mulig at det røde skjegget kommer fra en fjern slektning, forteller Haak-Bloem til Motherboard.

Rødt hår både her og der
Genetikken rundt hårfarger kan være litt komplisert, men årsaken til at noen får rødt hår, kan spores tilbake til en mutasjon i et gen med det klingende navnet MC1R.

Har du et av disse genene, vil du kunne få rødt hår ett eller annet sted på kroppen. Arver du to, vil du få rødt hår på hodet. Ettersom man tar med seg gener fra langt tilbake i tid, er sjansene ganske store for at du kan få rødt hår, selv om andre medlemmer av familien din har en annen hårfarge.


Det var den enkle forklaringen, om du ønsker den litt mer avanserte, som omhandler produksjon av proteiner, sorte og røde pigmenter og DNA, kan du lese hele artikkelen hos Motherboard.


Flere kanaler