STIKKER: Men det er ikke tilfeldig hvem som blir rammet av myggen.
STIKKER: Men det er ikke tilfeldig hvem som blir rammet av myggen. Foto: Shutterstock
Lurer du på hvorfor det er akkurat du som får haugevis av myggstikk – mens sidemannen slipper unna? Det er faktisk ikke helt tilfeldig, skal vi tro forskerne.

Myggen er ofte mer glad i menn enn i kvinner, og den er mer glad i voksne enn i barn. Det skriver Norsk Helseinformatikk, som har samlet informasjon fra flere forskningsrapporter. 

Én av rapportene forteller også at gravide kvinner blir oftere stukket enn sine medsøstre.

Melkesyrelukt

Forskerne tror bakgrunnen rett og slett er at større personer er mer utsatt for myggangrep – på grunn av personens større relative varme og/eller utslipp av karbondioksid.

I tillegg til karbondioksid fra pusten, blir også myggen tiltrukket av melkesyrelukt fra huden. Det er grunnen til at du blir stukket oftere om du er svett. 

– På avstand fjernnavigerer myggen etter CO2 som vi puster ut, men når den nærmer seg, navigerer den etter kroppslukter som melkesyre som finnes i svetten vår. Noen utskiller mer av disse stoffene, mens andre utskiller stoffer som avskrekker myggen, har avdelingsdirektør hos Folkehelseinstituttet, Preben Ottesen, tidligere uttalt til NRK.


36 meter
Myggen lukter seg altså frem til ofrene sine, og kan oppdage karbondioksid på hele 36 meters avstand, mener forskerne.

Det finnes en rekke ulike tips for å forhindre myggstikk, blant annet å spise en viss type mat – men Ottesen har mest tro på klassisk myggmiddel.

– De virker stort sett alle sammen og vil kunne hjelpe på situasjonen, forteller han til NRK.


Flere kanaler