SØTSUG: Hvis du først begynner å spise sukker blir din egen hjerne din verste fiende.
SØTSUG: Hvis du først begynner å spise sukker blir din egen hjerne din verste fiende. Foto: Shutterstock
Alle vet at sukker er usunt, men likevel klarer vi ikke å holde oss unna. Hvorfor er det sånn? Forskning viser at sukkeret snakker med akkurat de samme systemene i kroppen som gjør oss avhengige av narkotika, skriver forskning.no.

– Sukker er som et rusmiddel for hjernen, sier professor Aina Ravna ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT til nettstedet. 

Ifølge henne er det bare bittelitt sukker i munnen som skal til for at hjernen skal ønske seg mer. Når vi spiser sukker reagerer mottagere i munnen og gir belønningssystemet i hjernen et kick. Dette systemet er menneskets lystsenter og styrer våre instinkter. 

«Forskning på rotter viser at de som ble fratatt et jevnlig sukkerinntak, fikk abstinenser som risting og skjelving. Dette ligner veldig på reaksjonen til narkotikamisbrukere på avvenning», forteller Ravna til forskning.no.


Vi har alle opplevd å ha et kjempesug etter søtsaker. Man saumfarer hylller, skuffer og skap for å finne noe som kan minne om godteri og før du vet ordet av det sitter du og spiser honni-korn rett ut av boksen. 

Professor Aina Ravna sier til forskning.no at sukkeret gir oss et sug etter mer, og særlig når vi ikke har tilgang. Det er dette som gjør det så vanskelig å endre kostholdet - når sukker er forbudt, ønsker vi det bare mer. 


Tidligere i sommer gikk helseminister Bent Høie kraftig ut mot butikknæringen som han mener utnytter folks sukkersug i kassaområdet. 

– Det er rett og slett godteri-terror som vi må bli kvitt, sa han til VG

Men det er ikke tilfeldig at butikkene gjør dette. Kommunikasjonsdirektør i Coop, Bjørn Takle Friis, fortalte til P4s Radiofrokost at da han jobbet i Ica fjernet de sjokoladen fra kassaområdet.

– Da falt omsteningen med 18 prosent, sa han. 


Flere kanaler